Vegetarisk lasagne med linser, keso och zucchini

Vegetarisk lasagne med linser, keso och zucchini

Vegetarisk lasagne med huvudingredienser i form av gröna linser, tryfflelpesto och mozzarella. Hur gott låter inte det? Denna lasagne är perfekt att göra dubbelsats av eller varför inte göra en form lasagne plus några matlådor på det? Lasagnen är lakto-ovo-vegetarisk och innehåller mycket gröna linser men även ost som gör den sådär härligt smakrik. Lasagnen innehåller inte den klassiska bechamelsåsen utan istället keso och färskost. Jag har använt mig av färska lasagneplattor eftersom de enligt mig blir betydligt godare än andra varianter. Pricken på i:et i denna lasagne är helt klart den röda peston med tryffel.

Är ni redo för receptet? Det hoppas jag, du hittar det nedan!

Recept på vegetarisk lasagne med linser, keso och zucchini

Tillagningstid ca. 45 min inkl. tid i ugnen

Till en stor form lasagne behöver du:

 • 2.5 dl Okokta gröna linser
 • 500 g Keso 4%
 • 200 g Färska lasagneplattor 
 • 1 Burk pastasås med basilika á 400 g
 • 1 Burk röd pesto med tryffel á 130 g
 • 50 – 100 g riven ost (efter smak)
 • 1 – 2 st. Mozzarella á 125 g (antal efter smak)
 • 1 Zucchini 
 • 1 färskost á 200 g med smak av vitlök och örter (Jag brukar använda Philadelphias)
 • Salt & Peppar

Instruktioner i nio enkla steg:

1. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.

2. Ta fram en kastrull och koka de gröna linserna i vatten enligt anvisningarna på paketet. Koka dock endast i 20 minuter och inte 25, det gör inget om de inte är helt färdiga! Häll ut överflödigt vatten efter linserna kokat.

3. Skala bort det yttersta skalet av zucchinin och skär bort ändan. Hyvla sedan zucchinin i långa bitar (på längden) med en osthyvel. Salta och peppra zucchinin och låt den ligga kvar på en skärbräda ett tag.

4. Bred på ca. 1 msk färskost samt ca. 1 tsk pesto på varje lasagneplatta. Gör klart alla plattorna på en gång så osten och peston säkert räcker till allihopa.

5. Ta fram ugnsformen och / eller matlådor och smörj dem med smör eller olivolja. Jag brukar använda smör eftersom jag upplever att det fastnar mindre i formen då.

6. Skiva mozzarellan i skivor.

7. Lägg lasagneplattor längst ner i formen och varva sedan med lager av zucchini, linser, pastasås och keso. Avsluta med ett sista lager bestående av gröna linser, tomatsås, mozzarella och den rivna osten.

Om du vet om att du gillar riktig ostig lasagne rekommenderar jag dig att använda dig av två mozzarellan, gillar du däremot mindre ost räcker det bra med en.

8. Lägg in i ugnen i cirka 20 – 25 minuter. Håll koll på slutet så lasagnen inte bränns!

9. Servera tillsammans med en god sallad alt. med bara bladspenat såsom på bilden nedan.

Hoppas det smakar! 🙂

Gör lasagnen direkt i matlådor!

Något som många lätt glömmer bort är att det finns mat som är optimal att göra direkt i matlådor. Det finns många fördelar med att göra mat direkt i matlådorna men en är ju helt klart att du slipper disk. För att göra lasagnen i matlådorna gör du exakt likadant som i receptet, förutom i mindre portioner och sedan gräddar du lasagnen i ugnen i matlådorna. Jag brukar räkna ca. 2 lasagneplattor per låda.

Bra att tänka på när du lagar lasagne i matlådor

 • Det funkar endast med matlådor som är gjorda för att vara i ugnen. Oftast brukar det innebära matlådor i glas. Dessutom är det mycket bättre för dig eftersom du inte får i dig obehagliga ämnen som finns i plast.
 • Låt lasagnen svalna ordentligt innan du lägger in den i frysen / kylen.
 • Smörj matlådan ordentligt så lasagnen inte fastnar.
 • Laga i den storleks matlådor som du äter en portion, då behöver du inte fundera på hur du ska tina upp lasagnen flera gånger.
 • Oftast brukar ca. 15-20 minuter i ugn räcka eftersom lådorna är mindre än en stor form. Håll med andra ord koll på lasagnen så den inte blir bränd!