Tillbaka

Vad är vitaminer?

img_0974
De flesta av oss har  hört tusentals gånger att det är viktigt att få sig vitaminer så att vi ska må bra. De flesta har väl mest tänkt jaja, och ätit någon frukt då och då för att få i sig i varje fall en del vitaminer. 
Men vad är egentligen vitaminer och varför behöver vi dem för att må bra?

Om vi tänker en stund på vad som sker inuti vår kropp så vet vi ju att det ständigt pågår ett arbete därinne som behövs för att vi ska kunna röra oss, se, tänka, känna.. helt enkelt så vi ska fungera. Så länge vi växer måste också nya celler produceras i skelettet, musklerna, huden osv. Dessa celler måste sedan ersättas eller underhållas för att vår kropp ska fungera så bra som möjligt hela livet ut. Såhär kort förklarat kan man kalla allt detta för kroppens metabolism eller ämnesomsättning.
img_1249
En stor del av arbetet som görs inuti kroppen för att sköta metabolismen utförs av enzymer. Enzymerna klarar dock inte av arbetet på egen hand utan här behöver de hjälp av  vitaminerna, som fungerar lite som ” hantlangare” åt enzymerna. Om vi då har för få vitaminer i kroppen, kan arbetet inte utföras korrekt vilket leder till försämrad funktion och bristsymptom.
Det finns även en del vitaminer som har hormonliknande egenskaper. Man kan förenklat säga att de fungerar som budbärare och har som uppgift att förmedla information om vad som behöver göras i kroppen.
Tredje området som vitaminer deltar i är i försvaret mot fria radikaler. Fria radikaler är små aggressiva föreningar som kan skada bland annat DNA, protein och fleromättade fettsyror genom oxidation. Därför kallar man de vitaminer ( men också andra ämnen i maten) som skyddar mot oxidationsskador för antioxidanter.

Så om vi nu plussar ihop allting vi lärt oss så förstår ni säkert vilken stor betydelse vitaminer faktiskt har för oss. Vitaminerna är alltså livsnödvändiga näringsämnen och de kan inte tillverkas i kroppen, åtminstone inte i tillräcklig mängd.
Därför måste vi alltså få i oss vitaminer via maten. Det finns idag 13 olika vitaminer, 4 fettlösliga och 9 vattenlösliga, men mer om det imorgon 🙂

Källa: Näring och Hälsa, Ulla Johansson 

Mer inom samma kategori:

  • Tre tips till dig som vill äta mer vegetariskt

    Det sker många förändringar i vår värld, en del positiva andra negativa. En trend som jag och flera troligen märkt av de senaste åren är att allt fler får upp ögonen för att äta mer vegetarisk och vegansk mat. Eftersom det troligen finns många som känner att de inte vill…

  • Järn & Kaffe – En bra kombination?

    Järnbrist är en vanlig bristsjukdom i Norden. Största riskgrupperna är barn, ungdomar och fertila kvinnor. Det finns många sätt att förbättra sitt upptag av järn, men idag tänkte jag vi skulle prata om något som kanske inte så många vet, eller tänkt på, nämligen sambandet mellan dåligt järnupptag och kaffe…

  • Fem tips för att äta mer miljövänligt

    Ingen har väl missat de senaste dagarnas konstiga väder. Det har både snöat, haglat, regnat och varit sol och allt detta har kunnat ske inom loppet av en timme. Någonstans inom mig känns det som att vi inte kan blunda för detta och tänka att ”Det nu bara är så”.…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *