Tillbaka

Vad är Vitamin C, och Vart hittar Du det?

img_3002
Vitaminveckan fortsätter och jag tänkte  att vi nu ska gå in på varje enskilt vitamin. Vi börjar med det vitaminet som kanske är mest känt, nämligen det vattenlösliga vitamin C.

C-Vitamin (askorbinsyra) är ett vitamin med en massa härliga funktioner. Vitaminet kan inte lagras i kroppen eftersom det är vattenlösligt och därför är det viktigt att vi får i oss vitamin C varje dag. Vitaminet är väldigt känsligt vilket innebär att det lätt försvinner vid tillagning.

Vitamin C behövs när kollagen bildas. Kollagen är ett protein som finns i brosk,slemhinnor och hud.  C-vitamin fungerar också som en antioxidant samt deltar i processen när kolesterol omvandlas till gallsalter och vid bildningen av stresshormonet kortisol mm. Som de flesta vet, behövs C-vitamin för ett välfungerande immunförsvar. Exakt varför har man inte kommit fram till ännu.

Det som kanske inte alla vet är att ett högt innehåll av Vitamin C i maten gör att kroppen kan absorbera järn bättre, vilket är en viktig egenskap för att järnupptaget vid speciellt vegetariska rätter ska bli så bra som möjligt.
Lindrig brist av Vitamin C kan ge symptom som svaghet, lättblödande tandkött, trötthet och irritation. Vid riktigt allvarlig brist kan man få skörbjugg som är en sjukdom som har symptom som försämrad sårläkning, infektionskänslighet och inflammationer i tandköttet.

Men var kan man hitta Vitamin C då?
Att få i sig C-vitamin är inte så svårt, speciellt om man gillar smoothies! Ni som följt med mig ett tag vet om att jag ofta dricker smoothies ( helst varje dag) och det gör jag både för att det är gott, men också för att det är bästa sättet att få i sig en massa vitaminer, bland annat Vitamin- C! Att slå ihop en sallad som innehåller gul eller röd paprika är också en riktig C-vitamin höjdare.

I dessa livsmedel hittar ni mycket Vitamin-C
– Nypon, torkade
– Svarta Vinbär
– Röd Paprika
– Röda Vinbär
– Havtorn
– Broccoli
– Grönkål
– Jordgubbar
– Apelsin
– Kokt Potatis ( om man äter den direkt när man kokat den)
Livsmedlen är rangordnade enligt vilken som har högst Vitamin C / 100 g.

Rekommenderat intag enligt NNR är att en vuxen människa ska få i sig 75 mg per dag. Så om ni gör en smoothie på röda vinbär som t.ex. Här(klick) , som innehåller 1,5 dl röda vinbär så har ni redan fått i er tillräckligt med C-vitamin för hela dagen eftersom 1,5 dl röda vinbär innehåller 100,5 mg C-vitamin. Så blanda ihop en smoothie och boosta kroppen med Vitamin-C <3

Källor:
Livsmedelsverket.se
Näring och Hälsa, Ulla Johansson

Fler recept inom samma kategori:

  • Tre tips till dig som vill äta mer vegetariskt

    Det sker många förändringar i vår värld, en del positiva andra negativa. En trend som jag och flera troligen märkt av de senaste åren är att allt fler får upp ögonen för att äta mer vegetarisk och vegansk mat. Eftersom det troligen finns många som känner att de inte vill…

  • Järn & Kaffe – En bra kombination?

    Järnbrist är en vanlig bristsjukdom i Norden. Största riskgrupperna är barn, ungdomar och fertila kvinnor. Det finns många sätt att förbättra sitt upptag av järn, men idag tänkte jag vi skulle prata om något som kanske inte så många vet, eller tänkt på, nämligen sambandet mellan dåligt järnupptag och kaffe…

  • Fem tips för att äta mer miljövänligt

    Ingen har väl missat de senaste dagarnas konstiga väder. Det har både snöat, haglat, regnat och varit sol och allt detta har kunnat ske inom loppet av en timme. Någonstans inom mig känns det som att vi inte kan blunda för detta och tänka att ”Det nu bara är så”.…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *