Snabba hamburgerbröd med jäst

Snabba hamburgerbröd med kort jästid

Ett av mina absolut mest lästa och omtyckta recept är detta recept på snabba hamburgerbröd som är lätta att tillaga. På min förra blogg (där tyvärr alla kommentarer fastnade) var det flera som berättade i kommentarsfältet om hur det räddat flera av deras fredags- och helgmiddagar. Bland kommentarerna fanns bland annat att grädda dom i vedugn (om du har) samt att dessa har riktigt bra konsistens. Så roligt ju! Mitt recept har jag tagit fram med tanken på att det ska vara snabbt och lättlagat, innehålla lite grövre mjöl men ändå inte bli för grovt för att bibehålla den luftiga känslan man vill ha i ett hamburgerbröd. Receptet går bra att dubbla ifall ni är flera som ska äta.

Snabba hamburgerbröd med jäst

Snabba Hamburgerbröd

Recept fem st. hamburgerbröd

  • 1/2 paket jäst (25g)
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk olja
  • 2 dl rågsikt ( grahamsmjöl funkar också )
  • 2-4 dl vetemjöl
  • lite socker
  • en nypa salt

Gör såhär:

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken så den blir ungefär 35 grader och häll den över jästen. Lös upp jästen genom att försiktigt röra om med en slickepott.

2. Tillsätt olja, socker och salt, när jästen löst upp i mjölken. Rör om försiktigt med en slickepott.

3. Lägg i rågsikten och blanda om. Lägg därefter i vetemjölet och rör om ordentligt. Lägg i så mycket vetemjöl tills degen börjar bli fast. Degen ska gå att knåda men ska ändå vara ganska lös. Oftast brukar det behövas kring 3-3.5 dl vetemjöl.

4. Låt degen jäsa i bunken under en bakhandduk i 30 min.

5. Värm ugnen till 250 grader. Forma bröden till lämplig storleks hamburgerbröd och lägg dem på en plåt täckt av bakplåtspapper. Strö försiktigt på lite sesamfrön.

6. Lägg bröden i ugnen på 250 grader i 10 minuter. När det har gått 5 minuter, släng på lite vatten på varje bröd så att det fräser till. Låt dem sedan vara i ugnen de resterande 5 minuterna.

Hoppas det smakar 🙂