Havrefrallor med sesamfrön
Tillbaka

Recept på mjuka havrefrallor med sesamfrön

Att ställa sig i köket och baka havrefrallor är enligt mig det perfekta sättet att börja en söndag på. Kombinationen med havregryn och sesamfrön är verkligen oslagbar och i detta receptet kommer båda smakerna fram på ett balanserat sätt. Havrefrallorna passar perfekt till brunchen, soppan eller som mellanmål. Dessutom går de bra att frysa in. Recepetet är relativt enkelt vilket gör att även den lite mer oerfarna bagaren kommer klara detta galant. Bara att ta fram ingredienser och börja baka så har du snart ett himmelskt gott doftande bröd framför dig.

Mjuka havrefrallor med sesamfrön.

Mjuka havrebröd med sesamfrön

Recept blir till ca. 10 mellanstora frallor

  • 30 g jäst
  • 4 dl kokande vatten
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl havrekli
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl sesamfrön
  • salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Topping: turkisk/grekisk eller vegansk yoghurt & sesamfrön

Havrefrallor steg-för-steg

1. Koka upp 4 dl vatten. Häll i havregryn, havrekli och det kokandet vattnet i en stor bunke. Rör om och låt stå i 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum med en slickepott så att konsistensen börjar likna lite en gröt.

2. När det gått 10 minuter: Häll ner 1 dl kallt vatten i blandningen och känn efter så “gröten” känns ljummen. Låt “gröten” svalna en aning om den fortfarande är för varm. Smula ner jästen när “gröten” blivit fingervarm. Rör runt med en slickepott så att jästen löses upp. Tillsätt därefter olja, salt och sesamfrön under omrörning. När allting blandat ihop sig är det dags att börja tillsätta mjöl.

3. Om det finns möjlighet att använda en bakmaskin rekommenderar jag att använda den. Tillsätt mjöl tills degen blivit fast men fortfarande är lite kletig. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt jäsa under en bakhandduk i 40 minuter.

4. Värm upp ugnen till 230 grader. Mjöla en lite större yta som du kan baka ut på. Ta fram en plåt och täck den med bakplåtspapper. Forma degen till runda bröd och lägg dem på plåten, använd så mycket mjöl som det behövs för att kunna forma bröden. Pensla bröden med turkisk/grekisk yoghurt och toppa med lite sesamfrön.

5. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Grädda bröden i ugnen i ca. 10-15 minuter. Håll koll så att bröden inte bränns! Ta ut bröden från ugnen när de fått fin färg och låt svalna en stund innan servering.

Hoppas det smakar 🙂

Mer inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *