Pajdeg med havregryn och morot – Gott pajskal för matpajer

Vill du hitta en fräschare och lättare variant av pajdeg för matpajer? Då har du hittat rätt! I dag vill jag dela med mig av mitt recept på pajdeg som denna gång innehåller lite ovanliga ingredienser för pajskal, nämligen morot och havregryn. På detta vis kan du göra ett pajskal med betydligt mindre vetemjöl och även mindre smör än det klassiska receptet. Pajskalet blir härligt saftigt och smakrikt samt får en vacker lite orangeaktig nyans. Kombinationen av morot och havregryn fungerar utmärkt ihop och ger en mjuk smak som fungerar så bra i matpajer.

Dags att presentera receptet!

Pajskal med havregryn och morot

Recept för en lite större pajform

Ingredienser:

  • 80 g rumsvarmt smör
  • 2-3 dl riven morot (3 st. morötter)
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl (kan behövas 0.5 dl till om morötterna är saftiga)
  • 0.5 krm salt

Gör såhär:

  1. Skala morötterna och riv dem antingen för hand eller i maskin. Tärna smöret i bitar i en stor bunke. Lägg ner de rivna morötterna i bunken.
  2. Tillsätt havregryn, salt och vetemjöl i bunken och knåda snabbt ihop allt till en fast deg. Tillsätt lite mer mjöl ifall degen känns för kletig. Den behöver dock inte vara torr men ska vara hanterbar.
  3. Smörja en pajform och lägg ugnen på 225 grader. Låt pajdegen stå i kylen tills ugnen blivit varm.
  4. Tryck ut pajdegen i formen så att kanterna täcks med pajdeg och att det är jämnt i botten. Grädda pajskalet i 10 minuter i ugnen. Låt svalna. Klart!

Olika sorters matpajer att fylla skalet med

Har du pajskalet klart men inte vet vad du ska fylla det med? Viktigaste med pajer är att våga tänka lite utanför boxen. Det mesta fungerar att ha med i paj så länge smakerna passar bra ihop. Jag har provat att göra min vegetariska grönkålspaj med det här pajskalet med morot och havregryn och det blev jättegott. I höst när man kan plocka kantareller tänker jag prova göra min kantarellpaj med det här pajskalet. Experimentera dig fram helt enkelt, jag lovar att du inte kommer bli besviken!

Var detta inget för dig? Då vill jag tipsa om mitt recept på pajdeg med grahamsmjöl och kvarg. Hoppas du kommer gilla det istället!