Nyttigare scones med kvarg och havregryn – Enkelt recept med fullkornsmjöl

Scones kan ju vara ett av de bästa sätten att lyxa till en dag på. Dessutom går det fort och är lätta att laga vilket gör att det oftast inte är några problem varken tid eller energimässigt att hinna svänga ihop en deg.
Jag gillar att byta ut en stor del av smöret mot kvarg för att de inte ska vara så “fettiga”. Dessutom vill jag gärna göra dem lite hälsosammare och byta ut det vita mjölet mot lite mer fiberrikt. Sconesen får då en lite annan smak och textur än ”vanliga”, men jag gillar dessa bäst.

Nygräddade med antingen sylt eller ost & smör kan ju vara ett av det bästa man kan ha vid frukostbordet eller till kvällsmål. Gillar dock extra mycket att servera dessa till en soppa eftersom de är nyttigare och matigare än andra sorters scones.

Nedan hittar ni mitt recept på scones med havregryn & kvarg, hoppas ni gillar det!

Scones med havre & kvarg

Recept 5 stycken scones

  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl fullkornsvetemjöl
  • 50 g smör
  • 250 g kvarg
  • nypa salt

Gör såhär:

1. Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat. Ta fram en bunke och bland alla de torra ingredienser med varandra i bunken.

2. Skär det rumsvarma smöret i bitar och tillsätt dem i bunken. Vänd ner kvargen och arbeta snabbt ihop till en fast deg med händerna. Degen ska inte vara lös men gärna lite kletig.

3. Värm ugnen till 230 grader, under och övervärme. Ta fram en plåt och täck den med bakplåtspapper.

4.
Forma sconesen till runda bröd och picka försiktigt ett kors i varje med hjälp av en gaffel.

5. Ställ in sconesen i ugnen i ca. 15 minuter, håll koll så de inte bränns vid. Servera genast!

Hoppas det smakar 🙂