Grovt morotsbröd med rågmjöl
Tillbaka

Grovt morotsbröd med rågmjöl

Ett underbart saftigt morotsbröd med en knaprig skorpa och mjukt innehåll. Ibland gillar jag att mixa med flera olika mjölsorter, gärna med lite grövre mjöl så som rågmjöl. Just detta bröd är en mix av rågbröd och grovt urvete. Morötterna blir som en liten överraskning inuti som både ger god smak och fina detaljer i färgerna. Nedan hittar du receptet!

Grovt morotsbröd med rågmjöl

Recept på en stor limpa grovt morotsbröd

Receptet blir en riktigt stor limpa eller två små

Ingredienser:

  • 5 dl vatten

  • 50 g jäst

  • 3 dl riven morot

  • 2.5 dl havregryn

  • 1 tsk honung*

  • 2 msk olivolja

  • 3 dl rågmjöl

  • 5 dl grovt speltmjöl (eller annat fullkornsmjöl)

  • 2-3 dl vetemjöl

* Kan ersättas med annat sötningsmedel om du inte äter honung.

Gör såhär:

1. Värm vattnet så det är fingervarmt. Smula ner jästen i en stor bunke och häll ner hälften av det ljumma vattnet. Rör försiktigt om så att jästen löses upp. Tillsätt därefter honung, resten av vattnet, olja och de rivna morötterna, rör om.

2. Tillsätt havregryn och rör om samtidigt som du börjar tillsätta rågmjöl och därefter av det grova speltmjölet. Rör om och lägg ner mer mjöl lite eftersom, så att degen hinner börja fästa sig samtidigt som du tillsätter mjöl.

3. Knåda degen i maskin eller för hand och lägg till sist i omgångar av vetemjölet. Knåda degen ordentligt ca. 10 minuter. Låt degen jäsa 45 minuter under en ren bakhandduk.

4. Ta fram en bakplåt och täck den med bakplåtspapper. Strö ut mjöl över pappret och stjälp över degen på pappret. Forma degen till antingen ett stort eller två lite mindre bröd. Om du väljer att göra ett stort så kommer det ta rätt länge att gräddas, så om du är otålig kan du göra två lite mindre limpor.

5. Låt bröden / brödet jäsa ytterligare 40 minuter under en bakduk.

6. Värm ugnen till 230 grader. Ställ in en extra plåt i ugnen längst ner. Lägg i brödet / bröden i ugnen. Släng 2 dl vatten på den extra plåten som är längst ner i ugnen. Stäng genast luckan, så att det bildas ångor av vattnet. Detta gör att brödet får en fin knaprig skorpa.

7. Låt bröden gräddas i 20 minuter, sänk därefter värmen till 200 grader och låt den gräddas ytterligare 35 minuter. Om du gjort två mindre bröd kan du ta ut brödet efter det gräddats 15-20 minuter i 200 grader.

8. Låt brödet svalna på ett galler. Om du vill kan du pensla det med lite olivolja och strö över flingsalt när du tagit ut de från ugnen, men det är inget måste. Njut av ett fantastiskt gott bröd som ger dig bra energi och som håller dig länge mätt.

Hoppas det smakar 🙂

Grovt rågbröd med morot

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *