Gnocchi med tomatsås och mozzarella – Snabblagad middag!

Härligt mjuk gnocchi med en färgstark tomatsås med röda linser som toppas med buffalomozzarella och färsk basilika. Hur bra låter inte det? Det finns dagar då man vill komma undan snabbt och enkelt med lunchen eller middagen. Speciellt under vardagarna. Denna gnocchi med tomatsås fullkomligt exploderar i munnen samtidigt som den garanterat mättar. Majoriteten av ingredienserna hittas i de flesta hemmakök vilket gör det hela ännu enklare. Hela rätten tar cirka 30-40 minuter att tillaga, men endast 10 – 15 minuters aktivt arbete krävs. Vem gillar inte god, snabblagad vardagsmat?

Recept på Gnocchi med tomat-och linssås med mozzarella

Receptet räcker till 4 portioner

Det här behöver du:

Till såsen:

 • 1 burk (400g) tomatkross – välj gärna en ekologisk med bättre kvalitet
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 1/2 rödlök (1 räcker ifall din rödlök är väldigt stor)
 • 0.5 tsk honung
 • 2 stora tomater
 • 2 msk olivolja
 • 1 dl grädde
 • 3 msk vatten
 • 1 dl röda linser (ej förkokade)
 • Kryddor: Chiliflakes, cayennepeppar, salt & peppar

Övriga ingredienser:

 • Färsk gnocchi för 4 personer (hittas vid färskpastan)
 • 1 buffelmozzarella
 • 1 kruka basilika

Färsk gnocchi med tomatsås – Så här gör du:

1. Skala röd- och vitlöken och hacka dem i små bitar. Ta fram en stor kastrull och lägg på medelstark värme.

2. Ringla ner cirka 2 msk olivolja i kastrullen och lägg ner löken när kastrullen blivit varm. Rör om så att löken inte bränns vid. Stek tills löken blivit genomskinlig. Sänk värmen om löken börjar brännas vid.

3. Häll ner linserna med löken och rör om. Tillsätt tomatkrossen och vattnet. Jag brukar hälla i vattnet i tomatburken för att få med de sista av tomatkrosset när man häller ner vattnet. Hacka tomaterna.

4. Krydda med ordentligt med chiliflakes och peppar. Tillsätt även salt och cayennepeppar samt honungen. Låt alltihopa koka på låg värme under lock i 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Tillsätt grädden samt tomaterna och smaka av tomatsåsen. Krydda med ytterligare några varv av chiliflakes, salt och peppar om såsen inte smakar tillräckligt. Låt tomatsåsen puttra vidare på låg värme.

Tomatsåsen blir bara godare ju längre den får koka så låt den med fördel puttra på en längre stund medan du dukar och fixar klart.

5. Koka upp rikligt med vattnet åt gnocchin. Skär så länge du väntar upp mozzarellan i bitar. Häll ner gnocchin i vattnet när de kokar. Koka gnocchi enligt anvisningarna på paketet. Oftast behövs endast två minuter koktid så håll koll på tiden! Häll ut vattnet när gnocchin kokat klart.

6. Ta fram djupa skålar. Lägg en stor skopa tomatsås i varje skål. Lägg på lämplig mängd med gnocchi på varje tallrik. Toppa med mozzarella och basilika. Klart att servera!

Servera gärna maten med en god grönsallad. Hoppas du gillar det!

Ps. Det går också jättebra att göra en dubbelsats av receptet om ni är fler än fyra som ska äta. Se då bara till att köpa dubbelt av alla ingredienser så att proportionerna hålls rätt!

Mozzarella – vilken ska jag välja?

Står du i affären och funderar vilken mozzarella du ska välja? Jag väljer alltid en bättre kvalitets buffalomozzarella för att den smakar SÅ mycket godare än en billig “vanlig” mozzarella. Därför rekommenderar jag att hellre äta färre gånger mozzarellaost men att satsa på en godare och lyxigare variant i form av buffalomozzarella när det väl är dags. Det finns även en del “vanliga” mozzarellan som smakar riktigt gott så prova dig fram helt enkelt!