Enkelt grahamsbröd
Tillbaka

Recept på enkel grahamslimpa – Ett utmärkt bröd till brunch

Dags att presentera veckans första recept! Jag hoppas ni är inspirerade till att baka bröd för detta recept måste ni testa. Min tanke när jag experimenterade fram detta recept var att göra ett ganska klassiskt mjukt bröd med en god, lite knaprig skorpa. Detta bröd har ganska lång jästid så se till att planera lite i förtid.

enkelgrahamslimpa.jpg

Recept på enkel grahamslimpa

Receptet räcker till en stor brödlimpa eller två lite mindre. Dubbla receptet om du behöver ännu fler limpor.

  • 1 paket jäst ( 50 g)

  • 1 matsked olivolja

  • 5 dl vatten

  • 1 dl havrekli

  • 5 dl grahamsmjöl

  • 5-6 dl vetemjöl

Garnering: olivolja och salt (flingsalt eller kvarn)

Så här gör du:

1. Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet fingervarmt, cirka 37 grader, och häll lite av vattnet ner i bunken. Lös upp jästen genom att försiktigt röra runt med en slickepott.

2. Tillsätt olivoljan och resten av vattnet. Om du har en matberedare är det en stor fördel att använda den i detta recept. Tillsätt havrekli och grahamsmjöl under omrörning.

3. Lägg sedan i vetemjölet i omgångar så att degen hela tiden bearbetas samtidigt. Låt degen knådas i 15 minuter. Tillsätt vetemjölet eftersom tills degen släpper från kanterna. När degen knådats i minst 15 minuter är det dags för degen att jäsa. Täck över bunken med en ren kökshandduk och låt degen jäsa i 60 minuter.

4. Sätt ugnen på 270 grader (om det går, annars funkar 250 grader också). Om du har en ugn som har en funktion som heter varmluft med ånga väljer du det. Då kan du lägga 230 grader eftersom den då är effektivare. Ta fram en bakplåt och täck den med bakplåtspapper. Strö över mjöl på pappret. Stjälp försiktigt upp degen på bakplåten och forma den till en limpa.

5. Skär några stora snitt i degen och låt den jäsa under en handduk ytterligare 15 minuter. Pensla sedan brödet försiktigt med olivolja och strö över flingsalt. Ställ brödet in i ugnen och grädda i ca. 35 minuter eller tills brödet fått färg.

Ps. För den perfekta knapriga skorpan: Ställ in en bakplåt i ugnen längst ner ( alltså under brödets bakplåt) och kasta sedan vatten på den tomma bakplåten längst ner. Akta så du inte bränner dig. Ångorna från vattnet kommer sedan ge brödet den perfekta knapriga ytan. Om du har en ugn med funktionen varmluft med ånga ska du inte använda dig av detta tips.

Hoppas det smakar 🙂

 

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *