Tillbaka

D-vitamin, vad är det och var finns det

thumb_p5260288_1024
Dags att fortsätta lite på vitamin, och denna gång tänkte jag berätta lite om Vitamin D. Vitamin D är ett fettlösligt vitamin. Det finns två former av vitaminet, animaliskt D3 (kolekalciferol) och vegetabiliskt D2 (ergokalciferol). Dock får vi inte i oss den största delen av vårt behov via maten utan genom egen tillverkning.
I huden finns ett ämne som gör att solens ultravioletta ljus omvandlas till Vitamin D3. Det innebär alltså att  solen är en riktigt bra källa till D-vitamin. Dock ska man såklart komma ihåg att vara försiktig i solen så man inte bränner sig.
Det finns även några faktorer som gör att kroppen har svårare att ta upp D-vitamin via solen bland annat om man har en väldigt kraftig solbränna eller har täckande kläder på sig.
Så under sommarhalvåret får vi tillräckligt D-vitamin när vi vistas i solen. Under vinterhalvåret är det däremot viktigt att vi får i oss D-vitamin via maten. Så då lyder frågan såklart, vilka livsmedel innehåller D-vitamin?

img_0238

I bland annat dessa livsmedel hittar du D-vitamin
– Fisk (t.ex. lax och abborre)
– Lätt och mellanmjölk som är berikade med D-vitamin
– Kantareller
– Trattkantareller
– Ägg
– Havredryck som är berikad med D-vitamin

Så varför behöver vi D-vitamin och vad det har för funktioner i kroppen? D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Vitaminet har även en stor betydelse, tillsammans med kalcium, för skelettets uppbyggnad och hållfasthet. Om det inte finns tillräckligt med Vitamin D i kroppen, kommer även upptaget av kalcium blir otillräckligt.

Barn som har långvarigt grov D-vitamin brist kan insjukna i sjukdomen rakitis och vuxna i sjukdomen osteomalaci vilket bland annat innebär benuppmjukning. Allvarlig brist kan även leda till kramper. Vid lättare brist ökar risken för benskörhet.
Så avslutande vill jag påminna alla om att komma ihåg att äta ordentligt med livsmedel som innehåller D-vitamin nu på vintern när vi inte får D-vitamin via solen 🙂 

Fler recept inom samma kategori:

  • Tre tips till dig som vill äta mer vegetariskt

    Det sker många förändringar i vår värld, en del positiva andra negativa. En trend som jag och flera troligen märkt av de senaste åren är att allt fler får upp ögonen för att äta mer vegetarisk och vegansk mat. Eftersom det troligen finns många som känner att de inte vill…

  • Järn & Kaffe – En bra kombination?

    Järnbrist är en vanlig bristsjukdom i Norden. Största riskgrupperna är barn, ungdomar och fertila kvinnor. Det finns många sätt att förbättra sitt upptag av järn, men idag tänkte jag vi skulle prata om något som kanske inte så många vet, eller tänkt på, nämligen sambandet mellan dåligt järnupptag och kaffe…

  • Träningstips och tankar inför sommaren – Träningsformer du kan göra utomhus

    Sommaren närmar sig och därför tänkte jag dela med mig av lite tips hur du kan få så mycket som möjligt ut av din sommarträning! När sommaren anländer får många en stressig känsla och tror att de måste börja träna för att komma in i någon “sommarform”. För det första…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *