Tillbaka

Mina första egna odlingar och vilka sorter jag satsat på denna sommar!

Impecta .jpgDetta inlägg är skrivet i samarbete med Impecta. 

Att få ha en alldeles egen trädgård är något jag drömt om sedan jag stått som liten flicka i mina gummistövlar med mamma på landet och planterat små frön i jorden. Frön som till slut börjat gro och blivit till örter, grönsaker och sallad. Nu som 26-år gammal har drömmen blivit sann vilket känns så häftigt. I dag tänkte jag berätta om vilka odlingar jag valt att satsa på. Om du också funderar på att odla något tycker jag du ska kolla in sajten Impecta som har ett fantastiskt sortiment av fröer och tillbehör som kan vara bra att ha när man börjar sitt egna odlingsland. Här hittar du garanterat inspiration på olika sorter att odla!

Här ser ni rädisor och mangold som sticker upp.

Här ser ni rädisor och mangold som sticker upp.

Det som hittas i mina odlingslådor i år

När jag äntligen tog mig till Stockholm och därmed ut till stugan hade jag och mamma redan planterat ute på deras sommarstuga i skärgården. Därför var jag extra taggad att komma igång med mina odlingar plus att jag kände att jag fått bra repetition kring vad som det lönar sig att göra för att få en så lyckad skörd som möjligt. I år har jag valt att plantera följande:

  • Rädisor

  • Sallad i olika sorter

  • Morötter

  • Persilja

  • Koriander

  • Dill

  • Salladslök

  • Spenat

  • Basilika (inomhus+utomhus)

  • Mynta

Ska bli så spännande att följa med hur det går för dem! Hittills går det bäst för spenaten och rädisorna. Jag har valt att täcka mina odlingslådor med fiberduk vilket jag tycker är ett bra knep för att behålla bra fukt i lådorna, inte låta det bli för soligt eller för blött pga vädret + att du då undviker inkräktare som äter upp dina odlingar.

Basilikan har jag valt att plantera inomhus i en kruka och sedan låta stå ute på balkongen när det är sol. Med andra ord är det den enda som inte är ute på stugan utan får hänga inne i stan med mig. För tillfället har det kommit upp några små skott. Ska bli spännande att se om det lyckas!

Min spenat mår toppen i sin låda!

Min spenat mår toppen i sin låda!

Sekunden efter denna bild togs skördade vi första bladen. Så stor skillnad i smaken jämfört med köpt spenat!

Sekunden efter denna bild togs skördade vi första bladen. Så stor skillnad i smaken jämfört med köpt spenat!

Mina bästa tips för dig som är nybörjare inom odling

Först och främst måste jag säga att jag absolut inte är expert inom ämnet odling men däremot har jag ett stort intresse och tycker det är så KUL, vilket jag tycker är det viktigaste. Här kommer mina tips till dig som är nybörjare från mig som egentligen vet ganska mycket men aldrig gjort allting själv från början till slut, så därav väljer jag att klassa mig själv som nybörjare med.

  • Köp bra frön och jord. Läs på förpackningen och lär dig om den sorten du väljer att köpa.

  • Odla ekologiskt! Köp ekologisk jord och ekologiska frön. Skippa alla konstiga medel och låt naturen göra sitt. Vi behöver få i oss mer mat utan gifter!

  • Våga prova! Jag har ingen aning om ens hälften av mina odlingar kommer bli något vettigt men samtidigt kan jag ju aldrig veta om jag inte provar! Med andra ord säger jag bara att kör! Det värsta som kan hända är ju att det inte kommer några grönsaker eller örter, och helt ärligt är det väl inte så farligt?

  • Sök svar på frågor som du har! Hur tätt ska jag plantera persilja? Trivs morötter bäst i starkt solljus eller i skugga? När man börjar odla har man mycket frågor, åtminstone jag. Då är Google din bästa kompis. Till exempel på Impectas hemsida hittar du många bra tips och artiklar som kan hjälpa dig på vägen.

  • Håll koll på temperaturen! Vissa sorter är riktigt känsliga för kallare temperaturer, till exempel basilika. Därför har jag valt att plantera den i en kruka som jag kan ta in till natten. De andra sorterna är inte alls lika temperaturkänsliga och då går det bra att plantera dem i lådor utomhus.

  • Fråga någon som är kunnig om tips och råd! Jag har lärt mig majoriteten av allt jag kan om trädgård av min Farmor och Mamma. Helt enkelt genom att följa med hur de gör och varför. Jag vill uppmuntra dig till att våga fråga och vara nyfiken. Jag lovar att du kommer lära dig något nytt plus hitta en större säkerhet i att våga odla själv.

  • Tänk på vilka sorter du lägger i samma låda. Mynta till exempel sprider sig i massor vilket gör att det inte rekommenderas att odla den tillsammans med någon annan sort utan helst i egen kruka eller låda!

  • Sprid ut din odlingslycka! Jag tycker det är bäst att odla i lite olika lådor på olika ställen på tomten. På så vis kan du prova dig fram var odlingar mår som bäst samt att du inte har en hel skörd förstörd om det råkar komma en inkräktare i lådan som äter upp allt.

Här växer det sallad, tror jag haha. Lite glömt bort faktiskt!

Här växer det sallad, tror jag haha. Lite glömt bort faktiskt!

Mera rädisor!

Mera rädisor!

Jag lovar att hålla er uppdaterade angående mina odlingar. Så spännande att se hur det går. Får vi njuta av härliga örtsåser i sommar eller kanske en god pesto? Blir det morötter eller får vi gladeligen fortsätta köpa dem i butik? Det återstår att se! 🙂 Något som jag lite slarvade med var att skriva upp vad jag sådde vart. Det innebär att det kan komma lite förvirrande ögonblick när något kommer upp som jag inte vet vad det är. Med andra ord ett till tips till både dig och mig: Skriv upp vad du odlar var!

Har du odlat något i år? Vad isåfall? 🙂

Mer inom samma kategori:

No related posts found.

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *