Tillbaka

Glöm inte bort att sova ordentligt!

I mitt liv är det ofta högt tempo och jag har ju skrivit många gånger inlägg om vardagsbalans, att undvika onödig stress osv. När jag lyssnar på podcaster eller överlag på människor i min omgivning, så hör jag ofta hur personerna berättar att de suttit uppe halva natten och jobbat eller gjort på något skolarbete. Det gör mig alltid lite orolig, för det kan ge dåliga signaler om att man måste jobba sena kvällar och nätter för att lyckas och för att jobba hårt. Visst krävs det ofta hårt jobb för att göra något ordentligt, men det hårda jobbet får aldrig gå över din nattsömn. 

IMG_4726.JPG

Att sova ordentligt och tillräckligt är väldigt viktigt och även ett av det bästa du kan göra för ditt egna välmående. Din sömn indikerar också ofta på hur du mår (finns såklart undantag) men för de flesta kan orolig sömn eller svårt att somna vara en indikator för att du är till exempel för stressad eller går och oroar dig över något. För mig är det åtminstone så. 

Förra veckan märkte jag att jag sov oroligare än jag brukar göra. När jag kom hem till Stockholm så berättade jag det åt Laban och sade att vi verkligen måste satsa på att få ordentligt med sömn under helgen.

För att jag ska må bra och klara av vardagens höga tempo så behöver jag mycket sömn. Om jag märker att jag sover oroligt så tar jag tag i saken genast. Funderar på vad de kan bero på och vad jag kan göra för att sova bra igen. Det kan vara allt från att äta bättre och inte så kort inpå innan jag ska sova, att träna mer eller tidigare på dagen. Att lägga mig tidigare eller att se till att jag har tillräckligt med tid för att slappna av innan jag ska sova. Ingen förändring sker ju över en natt men det är lättare att åtgärda ju fortare man tar tag i saken.

IMG_4727.JPG

Så vad försöker jag egentligen komma fram till? Jo, oavsett hur höga mål du har eller hur mycket jobb du har, prioritera alltid din sömn. Lägg ett stoppdatum när du ska sluta jobba (jag har t.ex. absolut senast 21.30) och håll dig till det. Hellre då lägga dig i tid och vakna tidigare på morgonen än att svänga på dygnet och vara vaken halva natten. Se till att få minst 7-8 timmar sömn per natt och var lyhörd för kroppens signaler.

Sover du bra så är det i de flesta fall ett tecken på att du också mår bra. Sover du dåligt så indikerar det på att du måste lyssna på kroppen och ändra på något i din vardag för att få din återhämtning. När du sover bra känner du dig pigg och orkar genom hela dagen. Kom ihåg att ditt välmående är viktigare än fina jobb och prestationer. ❤️

Vill du läsa mer inom samma ämne? Då vill jag tipsa om mitt inlägg: Hur kan jag förbättra min sömnkvalitet?  Hoppas du får med dig något nytt eller åtminstone en bra påminnelse! 

Mer inom samma kategori:

  • Hur kan jag förbättra min sömnkvalité?

    Sömn är vår absolut viktigaste återhämtningskälla. Vi behöver alla sömn, vuxna behöver i medeltal kring 7-8 timmar per natt medan barn och ungdomar behöver några timmar mer. Sömnbehovet för varje enskild individ är väldigt individuellt, en del behöver upp till 9-10 timmar sömn för att orka hela dagen, medans andra…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *