Tillbaka

Ugnsrostat lantbröd med krämig svampsås och krispig grönkål

Ugnsrostat lantbröd med krämig champinjonsås som toppas med krispig grönkål och riven prästost.

Hur gott låter inte det? Vill man vara riktigt enkel och praktisk utan att fina till det, kan man även kalla detta recept för varma mackor med svampsås. Oavsett vilket namn man föredrar är gårdagens middag ett måste att prova. Speciellt om man vill ha något ganska enkelt som inte är tokmättande. Här snackar vi en lättare middag som tar cirkus 15 – 20 minuter att laga ihop och som smakar gudomligt. Dessutom går den att göra 100% vegansk om man föredrar det, då är det bara att byta ut osten mot en vegansk variant. Nu måste ni väl vara taggade på receptet?

gronkalsbrod_corinnegronholm-.jpg

Ugnsrostat lantbröd med svampsås och grönkål

Tips! Maträtten kan göras både som en middag åt två personer, men även som en förrätt för fyra. Alla ingredienser och måtten är desamma, bara du som bestämmer hur du vill lägga upp maten!

Recept på ungsrostade mackor med krämig champinjonsås och grönkål

För två stora portioner eller fyra små behöver du:

 • 200 g champinjoner

 • 1 dl vegansk créme fraiche (Vi använde Oatlys iMat)

 • 1 dl riven prästost eller annan stark ost

 • 4 skivor lantbröd (Eller annat bröd t.ex. mitt grahamsbröd)

 • 2 grönkålsblad (stora)

 • 1 gullök

 • Olivolja

 • Flingsalt

 • Peppar

 • Chiliflakes

Gör så här:

1. Lägg på ugnen på 220 grader. Hetta upp en stekpanna på medelstark värme och ringla ner lite olivolja.

2. Riv bort bladen från grönkålsstammen (den tjockaste stammen ska alltså inte med) och lägg ner dem i pannan. Bladen kan vara ca 2 cm breda men se till att inte riva för stora bitar så de är svåra att äta. Tänk dig att du ska kunna äta bladet utan att behöva skära i det. Stek grönkålen i några minuter och rör om med jämna mellanrum så de inte bränns vid. Krydda med en stor nypa flingsalt och chiliflakes samt peppar, när grönkålen minskat en aning i storlek och fått lite färg. Ställ åt sidan och låt svalna av.

3. Lägg brödskivorna på en bakplåt och pensla dem med olivolja. Krydda lätt med salt. Ställ in i ugnen när den blivit varm och låt bröden rostas i någon minut. Se upp så bröden inte blir brända!

4. Finhacka löken och dela champinjonerna i mindre bitar. Stek löken på medelhög värme i olja tills den fått en aning färg och blivit lite genomskinlig. Lägg i champinjonerna och låt allting stekas under omrörning så att champinjonerna får färg.

5. Dra ner värmen en aning och tillsätt crème fraîchen. Rör om. Krydda med salt, chiliflakes och peppar. Smaka av och krydda mer om det behövs.

6. Ta fram tallrikar och lägg två skivor lantbröd på varje tallrik. Lägg på en stor sked med svampsås och toppa med den krispiga grönkålen. Avsluta med att strö på den rivna osten och servera genast!

Hoppas det smakar 🙂

***

Om det behövs mer kryddning:

Smaken är som baken och ibland tycker någon att det smakar alldeles tillräckligt medan någon annan vill ha ännu mer smak. OM du tycker det krävs mer smak i denna rätt så rekommenderar jag att krydda till såsen ordentligt med de kryddor som nämns i receptet. Dessutom kan du tillsätta en liten skvätt soja, var dock försiktig med tanke på att soja är salt och det redan är tillsatt salt i maten. Därtill rekommenderar jag rosmarin om du råkar ha den kryddan hemma. Prova dig fram helt enkelt, jag lovar att slutresultatet kommer bli magiskt bra!

Fler recept inom samma kategori:

 • Enkel vegetarisk sallad med spenat, päron och pocherat ägg

  Tomat, päron, spenat och pekannötter, det är grundstenarna i salladen som serveras tillsammans med en macka med pocherat ägg. Enkelt, gott och vegetariskt!

 • RECEPT PÅ ENKEL SMOOTHIE MED SVARTA VINBÄR

  Nu när vardagen har dragit igång märker jag hur viktigt det är att att jag får i mig mat med jämna mellanrum. Jag får oftast en energidipp på eftermiddagen men äter jag ett bra mellanmål så får jag upp energinivån igen. Dessutom är det nu många börjar bli förkylda och då är…

 • Blåbärssmoothie med apelsin & lime

  Hej och glad tisdag på er! Någon annan än jag som varit lite förkyld senaste tiden? Känns som att de flesta går omkring med snuva och lite ont i halsen. Därför känns det väldigt lämplig med en riktig vitaminbomb med en massa antioxidanter. Denna gång blev det en blåbärssmoothie med…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *