Tillbaka

Fem val jag gör som minskar på oro och bidrar med lugn och glädje i mitt liv

Jag gör varje dag olika val och handlingar för mitt egna välmåendes skull. Jag har lagt ner mycket tid och energi på att lära känna mig själv. Jag vet vad som gör mig orolig och vad som gör mig glad. Jag är en person som lätt oroar sig. Att ge mig själv dåligt samvete i onödan är jag rätt så duktig på. Varje dag gör jag val som jag vet att gör mig både gladare och lugnare. Såklart löser det inte alla problem i livet men det gör ändå en märkbar skillnad.

Idag tänkte jag dela med mig av några av dem åt er, i hopp att det kunde minska på oro och göra ert liv också gladare och lugnare!

lyckligochfrifranoro.jpg

Saker jag gör för att aktivt minska på onödig oro och ledsna miner

Äter med jämna mellanrum och alltid bra och näringsrik mat.

Hur enkelt detta än låter så tenderar det att visa sig allt viktigare för mig. Om jag inte äter regelbundet, oftast med ca. 3 timmars mellanrum känner jag mig ledsen utan orsak samt trött och energilös. Går det alldeles för länge kan jag bli irriterad vilket ju är onödigt när jag vet vad som kan hjälpa. Därför är jag noga med att alltid få i mig mat med jämna mellanrum.

Dessutom ska maten vara näringsrik. Äter jag till exempel choklad så innebär inte det att jag hoppar över mitt viktiga mellanmål. Nej isåfall blir det både mellanmål och choklad. Oftast brukar dock sötsuget, som tenderar att dyka upp på eftermiddagen, lägga sig direkt jag fått i mig mellanmål. 

IMG_0282.JPG

Håller koll på mina utgifter för att minska ekonomisk stress  

Jag har skrivit om detta förut bland annat när jag tipsade om mina fem bästa ekonomi tips. I det inlägget nämner jag att jag håller koll på mina utgifter med hjälp av en app där jag skriver upp vartenda köp jag gör, oavsett om det handlar om ett köp på två eller tjugo euro. Jag ogillar verkligen att behöva känna oro och ångest över vad jag har råd med eller inte. Genom att kartlägga mina utgifter behöver jag inte oroa mig, för jag har svart på vitt vad jag har råd med.

Prioriterar sömn, minst 8 timmar per natt

Om inte jag får sova tillräckligt så är mitt humör helt upp och ner. Jag kan känna mig superpigg och nästa sekund så låg. Visst finns det nätter när jag sover mindre och då är det bara att acceptera situationen. Det viktigaste är att det alltid bara är ett undantag och inte en återkommande grej. Min personliga åsikt är att ett jobb, hobbyn eller ja – vad som helst som är tidskrävande, aldrig får gå ut över mängden sömn. Sömn är A och O för återhämtning och därmed även välmående.

IMG_0283.JPG

Erkänner mina misstag och ber om ursäkt när det behövs

Ödmjukhet och förståelse är två viktiga personlighetsdrag enligt mig. Ibland måste man vara förstående mot andra, ibland mot sig själv. Jag är inte en person som är länge sur, oftast går det över rätt så fort. Däremot kan mitt dåliga samvete plåga mig i en längre tid. Ett av det viktigaste jag lärt mig är att våga säga förlåt och verkligen mena det. Har jag gjort fel, ber jag om ursäkt.

Däremot tycker jag också det är viktigt att inte alltid vika sig och be om ursäkt om man inte gjort fel. Det kräver ju såklart att man kan vara helt ärlig mot sig själv och verkligen med handen på hjärtat stå fast vid att man inte är den skyldige. Det är också viktigt att stå upp för sig själv och visa åt sin omgivning att man inte tolererar vad som helst. Gräver du innerst inne i hjärtat så vet du när det är läge att be om ursäkt. Gör det för både din egen och din relations skull.

Det var fyra olika val och saker, som kanske inte verkar revolutionerande men som jag själv märker att gör skillnad i mitt liv. Sedan finns det såklart även andra saker som är viktiga, till exempel motion. Men det tänkte jag prata mer om i ett annat inlägg.

Vad gör du för att minska på oro i ditt liv?

Ps. Kom ihåg att trycka på det lilla hjärtat vid inlägget om du gillar det du läser. <3

EDIT: Var tydligen lite trött när jag skrev inläggets rubrik, valen jag presenterar är fyra och inte fem som det lovas i rubriken. Samtidigt kanske det inte är så farligt. Jag säger som Michaela Forni, jag är inte perfekt tyvärr.

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *