Tillbaka

Struktur och planering i vardagen – Viktig checklista för en stressfri vardag

corinnegronholm.jpg

Jag antar att jag inte är den enda som är lite ovan med att hösten kom under en natt. Plötsligt var man tvungen att gräva fram halsduken och komma ihåg att ta med sig jackan på morgonen. Igår cyklade jag hem efter tennisen och frös så mycket om fingrarna när jag inte hade några vantar. Man är verkligen ovan med det kyligare vädret.

Idag har jag varit på min första riktiga skoldag och direkt efter skolan åkte jag till Hagalund för att gå på jobb. Som jag skrivit tidigare kommer jag kombinera jobb och skola, vilket jag antar att jag inte är den enda som gör. Överlag tror jag vi är många som kombinerar olika saker under veckans gång och ibland kan det vara svårt att få allting att stämma ihop.

När man har en lite längre dag, med kanske som i mitt fall både jobb och skola, vill man gärna att allt det praktiska så som mat och transport ska löpa på så smidigt som möjligt. Det sista man vill är att ligga vaken på natten och noja över om man glömt att fixa något som måste göras för att morgondagen ska löpa smidigt.

Därför tänkte jag dela med mig av en check-lista, som jag hoppas kan hjälpa er och som gör att ni med en bra struktur och planering kan vara effektiva och lägga tid på det som är roligt istället för att stressa och göra saker i sista minuten. Jag har använt mig av denna lista både under min idrottskarriär men också nu i mitt vardagliga liv. Minns att jag utvecklade den någongång under mina gymnasieår när jag blev tokig på mig själv för att jag glömde bort saker och stressade i onödan.

macbook.jpg

Checklista för att förbereda sig optimalt inför nästa dag

1. Mat

Förbered så att du har planerade och klara de måltider du tror kan bli stressigt att både hinna laga och äta. Det är viktigt att komma ihåg att måltiden inte ska vara ett tillfälle då du bara kastar i dig mat utan ett tillfälle för lite lugn och ro. Det är bättre att förbereda maten kvällen före så du i lugn och ro kan äta maten istället för att stressa med att både hinna laga och äta mat på kort tid. Kom också ihåg att förbereda mellanmål om du vet att du har en lång dag framför dig!

2. Packa

Packa klart de viktigaste kvällen innan så som pengar, böcker, dator mm. Vet du om att du ska iväg på ett träningspass direkt efter jobbet och att du inte har många minuter över? Packa klart kvällen innan i lugn och ro. Chansen att du kommer till gymet utan att ha glömt något viktigt plagg hemma är betydligt större om du packar när du har tid istället för att riva med dig det du hittar i sista sekund.

3. Kläder

Får du lätt klädkris på morgonen och blir därför sen? Många säger att de inte kan bestämma kvällen innan vad de ska ha på sig för att de går på feeling. Jag tipsar därför att ta fram några olika alternativ kvällen innan och bestäm på morgonen vilken som känns rätt. Det går betydligt lättare och snabbare att välja mellan tre-fyra olika än att rota runt i halva garderoben.

4. Ärenden

Skriv upp vad du måste göra under dagens gång, också de små detaljerna som är viktiga men kanske inte så tidskrävande. Lägg påminnelser i mobilens kalender om det är sådant du lätt glömmer bort. Ska du ringa ett samtal åt ett ställe med telefontid? Kolla upp tiderna de har öppet, bestäm en tid när du vill ringa och lägg en påminnelse att ringa på telefonen följande dag på exakt den tidpunkten. Kolla också upp busstidtabeller mm. om du vet att du har korta byten och inte har råd med att missa en buss. Framförhållning är helt klart nyckeln! 

5. Tänk efter

Vi har en tendens att fylla de lite mer brådskande dagarna med ännu mer. Fundera kvällen innan vad som verkligen måste göras under den dagen. Kan du göra bort något redan ikväll eller kan det skjutas upp till följande dag?

Sist men absolut inte minst. Kom ihåg att lägga in avslappningstid speciellt under de mest fartfyllda dagarna. Har du en hel dag både jobb och skola? Ta då några timmar innan du ska lägga dig till att göra ingenting eller något avslappnande. Gå en promenad, yoga, drick te, läs en bok osv.

Har ni några punkter som kunde läggas till på listan? Kommentera gärna ❤️

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *