Tillbaka

Gör bort måsten på 15 minuter

Jag har börjat en ny rutin, som jag vill dela med mig av som veckans livsstilsinlägg. Nu när vardagen har dragit igång kan det vara svårt att ta tag i vardagliga måsten. Plötsligt måste man ta tag i saker man under sommaren haft lite ledigt från. Tvätthögen blir större och du stör dig på dendär ena fläcken på handfatet. Istället för att genast ta tag i saker, skjuter du upp dem och blir lika frustrerad varje gång som du gör dem i sista sekund och märker att det skulle varit så mycket lättare att bara göra bort dem genast.

Därför har jag börjat med en grej som jag kallar ”Femton effektiva minuter”. Det går helt enkelt ut på att jag bestämt mig för att varje dag sätta femton minuter på att göra bort ett måste. För visst plockar man hemma, städar, diskar och ja- vad man nu gör som inte är superkul. Men det blir alltid något ogjort, som man skjuter upp för att de känns lite extra jobbigt eller inte så viktigt. Oftast är det de grejerna som sedan ligger och trycker på i bakhuvudet och man blir lite mer stressad för varje dag som går utan att de blir gjort. Därför har jag börjat med min nya rutin.

Jag har förra veckan under mina effektiva minuter till exempel fört ut alla gamla tidningar och papper som jag sorterat. Jag har skrubbat rent handfatet som fått någon sminkfläck på sig. Jag har spikat upp tavlor, betalat bort räkningar och skickat mail som jag borde skickat för länge sedan. Snabba, relativt enkla grejer som inte är direkt roliga vilket gör att jag skjutit upp dem. När klockan ringer (och jag är klar med uppgiften) brukar jag tillåta mig själv att göra absolut ingenting i 30 minuter, och det känns så bra när jag inte längre behöver fundera på grejen jag skjutit upp. Jag har valt att alltid ha min effektiva kvart direkt när jag kommer hem efter jobbet eller direkt på morgonen, lite beroende på vad jag har för planer. Jag tycker det funkat bra och nuförtiden är jag inställd på att alltid göra bort något direkt jag kommit hem eller när jag stigit upp. Du bestämmer såklart själv vilken tidpunkt på dygnet som passar dig bäst.

Kortfattat:

– Skriv upp dina ”måsten” och börja beta av dem dag för dag.

– Bestäm dig vilken tid (alternativt två olika) på dagen du ska göra bort dina måsten och HÅLL DEN TIDPUNKTEN!

​​- Var galet effektiv under din kvart. Telefonen, datorer, tv med mera är absolut förbjudna om de inte är involverade i uppgiften. Sätt på timern på 15 minuter och låt inget distrahera dig.

​​- Belöna dig med att ta det lugnt efteråt och gör det till en rutin. Du kommer efter en stund märka hur skönt det är att direkt göra bort måsten så att du aldrig behöver göra dem i sista sekund eller ha en stressande tanke i huvudet att något måste göras. 

Skjuter du lätt upp saker? Vad har du för knep för att fixa dem?

Fler recept inom samma kategori:

  • Varför slutade jag äta kött?

    Det finns några frågor som människor brukar ställa åt mig regelbundet, speciellt när jag lär känna någon ny. Det brukar vara relaterat med vitiligo, handla om min elitidrottskarriär och sen det, som jag senaste året fått mest frågor om, varför jag valt att sluta äta kött. Därför tänkte jag skriva…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *