Tillbaka

Fem tips för att ta emot positiv och negativ kritik på ett bättre sätt

Har du svårt för att ta emot positiv och negativ kritik? Att få feedback på något man gör, ett arbete eller kanske en idrott är väldigt viktigt för utveckling. Jag tror att man har möjligheter att utvecklas mycket bättre om man tar emot både positiv och negativ kritik med öppna armar. Ibland kan det dock vara svårt och istället för att ta emot kritiken skjuter du ifrån dig den. Därför tänkte jag nu lista några tips som kan hjälpa dig på vägen!

Ta emot positiv och negativ kritik på ett bra sätt

Fem tips för att ta emot positiv och negativ kritik med öppet sinne

1. Våga be om både positiv och negativ kritik! 

För att kunna utvecklas är det bra att få höra andras åsikter och tankar. Därför är det toppen att gå fram till någon och fråga om personens synpunkter. Kom dock ihåg att fråga efter både det som är bra och det som kan utvecklas. Vi vill lätt bara fokusera på det negativa men det positiva är minst lika viktigt.

2. När du får positiv kritik, ta emot den med öppna armar och spara den djupt i minnet.

Speciellt när jag elitidrottare kunde jag ha svårt för att ta emot den positiva kritiken. Man pratade så mycket om vad som inte var rätt, och vad som skulle utvecklas, att man sedan hade svårt att ta emot det som faktiskt var bra. Med tiden lärde jag mig att ta emot det positiva utan att ifrågasätta det på något sätt och märkte verkligen hur stor skillnad det gör både för motivation och självförtroende.

Säger någon åt dig: Oj vilken bra presentation du gjorde. Ta då emot kritiken med ett glatt tack och spara det positiva i minnet. Börja inte ifrågasätta eller säga något i stil med ”nå det var väl helt okej”, för då vänder du det positiva till något negativt. Alla vi gör något bra och det ska vi även spara i minnet och påminna oss själva om.

Hur tar man emot positiv och negativ kritik - tips på vägen.

3. Våga höra negativ kritik, och var lyhörd.

Att få negativ kritik kan vara riktigt svårt att ta emot ibland. Speciellt om det handlar om något som är dig kärt eller något du lägger väldigt mycket tid på. Försök alltid tänka att varje negativ sak, innebär något som kan utvecklas. Egentligen skulle jag inte vilja kalla det ens negativ kritik, utan istället positiv kritik och utvecklande/förbättrande kritik. För allt går att förbättra och utveckla. Därför är det ju toppen att få veta vad som man kan förbättra, för att sedan kunna ta tag i det. 

4. Var realistisk och lita på magkänslan. 

Ibland kan människor slänga ur sig saker som egentligen är tänkt som utvecklande kritik men som kanske är helt fel. Jag tycker det är viktigt att ta emot utvecklande/negativ kritik, men också att vara realistisk. Har någon precis sagt åt dig något som du inte alls tycker stämmer, inte ens det minsta. Var då lite realistisk, fundera om det verkligen kan vara så? Lita på din magkänsla. Känner du att personen har en poäng, fundera om du kanske kan ta med dig en del av kritiken? Känner du att nä, detta stämmer verkligen inte. Lämna då kritiken där och gå vidare.

5. Kom ihåg att när du ber om att få feedback, så kommer du troligtvis att få något som får tankarna att snurra. 

Försök att tänka på kritiken lite som en utomstående person. Ta inte åt dig i onödan, utan försök istället ta öppet emot kritiken och se det som ett hjälpmedel, ta med dig det som du tycker verkar vettigt och fundera på hur du kan göra det bättre. Fastna inte i gammal kritik utan gå vidare. Förutom om den är positiv och ger dig en riktig boost, då ska du tänka tillbaka på den hur många gånger du vill <3

Har du några tankar eller tips kring ämnet? Dela gärna med dig!

Fler recept inom samma kategori:

  • Skriv ett brev till ditt framtida jag + Frågor och tips som hjälper dig på vägen

    I dag ska vi fokusera på välmående och på något som jag alltid gillat och känt att jag fått mycket ut av, nämligen att skriva ett brev åt mitt framtida jag. Detta är något jag själv gjort i flera år och brukar uppmuntra mina kunder att göra. Jag vet flera…

  • Några viktiga tankar från hjärtat

    Att våga berätta om sin rädsla är första steget att börja övervinna den. Berätta om din rädsla för någon du litar på.   Att ge sitt hjärta åt någon är både det läskigaste och finaste som finns. Men det är bara genom att våga som vi kan få uppleva den…

  • Hur får man lockigt hår utan värme?

    Inlägget håller reklam genom annonslänkar till NordicFeel och Eleven Som utlovat tänkte jag berätta lite mer om mitt hår idag och svara på frågan jag fick i min frågestund som låter såhär: Vad gör du för att få håret så vågigt, allmänt hårtips för tjejer med långt hår? Har delat upp…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *