Tillbaka

Järn & Kaffe – En bra kombination?

Järnbrist är en vanlig bristsjukdom i Norden. Största riskgrupperna är barn, ungdomar och fertila kvinnor. Det finns många sätt att förbättra sitt upptag av järn, men idag tänkte jag vi skulle prata om något som kanske inte så många vet, eller tänkt på, nämligen sambandet mellan dåligt järnupptag och kaffe & te.

Vi är troligen miljontals här i världen som älskar denna goda dryck. Jag själv försöker hålla mig till två koppar om dagen, men ibland kan det slinka ner hur många som helst. Jag tycker inte det är något fel med att dricka kaffe, bara man inte överkonsumerar. Det som jag däremot tänker på är när jag dricker mina koppar kaffe.

Kaffe och te i samband med måltid försämrar upptaget av järn

Det är nämligen bevisat att kaffe, och även te, innehåller flera ämnen med järnbindande förmåga. Genom att de binder järn till sig minskar järnupptaget från en måltid. Om man vet om att man lätt får järnbrist, eller som jag, vill ha ett så optimalt järnupptag som möjligt trots att jag inte lider av järnbrist, så är det bra att undvika att dricka kaffe eller te i samband med måltider.

Jag brukar vänta åtminstone 30 minuter efter jag ätit innan jag dricker kaffe. Att dricka kaffe mellan måltiderna gör ingen skada åt järnupptaget så detta gäller bara precis innan, under eller efter en måltid.

Såklart gör jag undantag, till exempel när man är med ett sällskap ute och äter. Om man däremot har möjlighet och det passar in, så är det bra att vänta lite innan du dricker kaffe efter att du ätit. Detta gäller speciellt för personer som vet om att de lätt får järnbrist. Med andra ord är det en toppen idé att först äta lunch/middag och sedan byta till ett mysigt café eller ta en liten paus innan man njuter av en kopp kaffe. Kaffe är gott och bidrar helt klart till en lugn stund om dagen så tanken är inte alls att säga att man inte får dricka det, utan mera att belysa om när det passar som bäst <3

Källa. Näring & Hälsa, Ulla Johansson

Fler recept inom samma kategori:

  • Tre tips till dig som vill äta mer vegetariskt

    Det sker många förändringar i vår värld, en del positiva andra negativa. En trend som jag och flera troligen märkt av de senaste åren är att allt fler får upp ögonen för att äta mer vegetarisk och vegansk mat. Eftersom det troligen finns många som känner att de inte vill…

  • Fem tips för att äta mer miljövänligt

    Ingen har väl missat de senaste dagarnas konstiga väder. Det har både snöat, haglat, regnat och varit sol och allt detta har kunnat ske inom loppet av en timme. Någonstans inom mig känns det som att vi inte kan blunda för detta och tänka att ”Det nu bara är så”.…

  • Krusbärssmoothie med körsbärstomater

    Denna smoothie är lite annorlunda jämfört med de smoothies som man kanske är van vid. Den innehåller nämligen tomat, vilket inte brukar anses som en typisk smoothie ingrediens. Jag valde att krydda med kanel och vaniljpulver för att få en fräsch men tydlig smak. Prova dig fram med kryddningen vad…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *