Tillbaka

Nyttig choklad & banankaka – utan socker och mjöl

Igår blev vi båda så otroligt sötsugna med Pappa så jag svängde ihop en choklad-och banankaka åt oss. Jag ville att den skulle vara nyttig, inte innehålla varken vitt mjöl eller raffinerat socker, ha en klar smak av choklad och inte smaka för mycket banan.

Samtidigt ville jag uppnå lite samma konsistens som en chokladfondant, det vill säga mjuk och lite rinnande i mitten och så lite mer fast i kanterna. Kakan blev väldigt god och uppfyllde alla kriterier. Perfekt som mellanmål om du är sötsugen eller som efterrätt om du försöker undvika vitt mjöl och raffinerat socker.

Banankaka utan socker och vitt mjöl med chokladsmak

Nyttig choklad & banankaka

Recept två portioner

1 banan

1 ägg

1 tsk bakpulver

4 tsk kakao

10 g mörk choklad (85%)

Gör såhär:

1. Skala bananen och lägg den i en bunke och mixa med en stavmixer. Tillsätt ägg, kakao och bakpulver och mixa allt till en jämn rätt tjock smet. Hacka den mörka chokladen i bitar och lägg i smeten.

2. Smöra två små ugnsfasta former och häll i smeten i formarna. Grädda i 175 grader i ca. 13 minuter. Vill du ha en riktigt rinnande kaka kan du ta ut den lite innan och vill du däremot ha en mer fast kaka kan du låta den vara i ugnen några minuter extra.

Servera som så eller med lite färska bär och t.ex. lite skyr eller grekisk yoghurt.

Hoppas det smakar 🙂

Tips! Om du vill variera smaken lite kan du prova med att hacka i ca. 1-2 msk torkade bär eller nötter i smeten.  

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *