Tillbaka

Hur hanterar jag min nervositet? – Fem tips för att ta kontrollen över din nervositet

Du stiger in i rummet och märker hur nervositeten börjar smyga sig fram. Kanske har du varit lite orolig i kroppen hela morgonen och tankarna har gått i ett. Du känner hur dina handflator börjar svettas och hur du börjar ytandas allt mer. Tankar som: Hur ska jag fixa det här? Smyger sig fram och nervositeten blir allt större. Känner du igen dig?

Lär dig tackla din nervositet

Är det bra att vara nervös?

De flesta av oss har någongång varit nervösa. Att vara nervös är bra, så länge det är hanterbart och du känner att du har koll över din nervositet. När du är nervös aktiveras dina sinnen lite extra vilket gör att du är mer alert och kan prestera bättre. När du kan hantera din nervositet kan du med andra ord använda den som ett hjälpmedel. Men att ta kontrollen över sin nervositet kräver ofta lite övning och konkreta åtgärder.

Det är nämligen så att när nervositeten tar över sker motsats effekt än när den ännu är hanterbar. Från att gå från att vara mer alert och prestera bättre kan du börja tappa orden, få svårt att fokusera och känna dig svimfärdig (trots att du egentligen inte är det). I dessa fall blir nervositeten oftast mera av ett hinder än ett hjälpmedel.

I dag vill jag därför dela med mig av fem suveräna tips på hur du tar kontrollen över din nervositet.

Tips för att hantera din nervositet

Fem tips för att ta kontrollen över din nervositet

1. Hitta ditt fokus – koncentrera dig på 1-2 viktiga saker

Fokus. När du vet att du ska utsätta dig för en situation där du lätt blir nervös, är det bra att förbereda dig på vad din absolut viktigaste uppgift är. Till exempel om du ska hålla ett tal. Lägg då fokuset vid att du ska prata lugnt och tydligt, om du vet att du lätt börjar prata supersnabbt när du blir nervös. Välj att fokusera på just detta och försök inte att tänka på tusen andra saker du ska göra samtidigt. Det kan också vara bra att lägga till en fokuspunkt som du vet att hjälper den andra, i detta fall kanske att sträcka på dig och prata lugnt och tydligt. På så vis tar du också kontrollen över din kropp och hållning.

Och du!

Om tankarna börjar skena iväg. Stoppa då dig själv och fundera på den ena, eller max två, sakerna du skulle fokusera på. Inte mer, inte mindre. Tänk bara: Lugnt och tydligt. Kommer du in i en situation där du genast blir nervös och inte har hunnit förbereda dig är mitt bästa tips att andas en gång riktigt djupt och därefter tänka Lugna ner dig och så fokusera på att andas lugnt och gärna genom näsan. Lägg sedan fokus vid en sak som du bedömer att är viktigast i just den situationen.

2. Ta dig tiden att öva

Öva. Det bästa sättet att lära sig att ta kontrollen över sin nervositet är att öva. Har du ett stort föredrag på kommande som du vet att du kommer vara grymt nervös över? Se till att öva mycket innan. Fråga en familjemedlem/vän om de kan lyssna på ditt föredrag eller stå och prata ut i ett tomt rum och föreställ dig att du har publiken framför dig. Kör igenom föreläsningen flera gånger så att du klarar den bra. Då signalerar du åt din hjärna att du kan det här och påminner den om att det inte finns något att oroa sig över.

3. Acceptera din nervositet

Acceptera. Många tror att det bästa sättet att få undan känslan av nervositet är att ignorera den och tänka ”jag är inte nervös”. Som ni kanske också märkt så funkar detta sätt lite mindre bra. Istället uppmuntrar jag er att tänka ”Okej, nu är jag nervös men det är inte så farligt, jag accepterar det.” Då vänder du hjärnans tankesätt genom att acceptera nervositeten istället för att trotsa den. När du accepterar den blir den lättare att hantera eftersom du kan lägga energin på att ta kontrollen över den framom att försöka streta emot.

4. Sträck på dig! och andas lugnt

Sträck på dig & Andas. Suck, tänker ni nu. Har hon inget roligare tips att komma med? Men detta är för bra för att inte ta med. Att andas tre riktigt djupa andetag genom näsan är det bästa sättet att lugna ner kroppen och tankarna. Nu menar jag inte att ni ska ta tre snabba panikslagna andetag utan tre riktigt djupa där ni andas ända från magen. Räkna till fyra när du andas in och till fyra när du andas ut, upprepa två gånger till. Sträck på dig ordentligt samtidigt. Försök släppa tankarna och bara fokusera på att räkna. Efter du andas klart ska du försöka flytta fokuset till din uppgift enligt tips nummer ett.

5. När du fixat det kommer belöningen!

Belöna. Har du precis fixat den där nervösa arbetsintervjun eller föredraget? Belöna dig själv! Tänk på vad som gick bra, spara det djupt i minnet och ta med dig de sakerna till nästa gång. Strunta i det som gick mindre bra och fokusera istället på vad som gick bra. Beröm dig själv. Gör därefter något du tycker om, umgås med en kompis, drick en god kopp kaffe eller ja, vad du nu gillar att göra. Det är viktigt att inte bara förbereda sig, utan även att efteråt tänka på vad som gick bra och ta med sig det till nästa gång.

Lär dig hantera din nervositet!

Det är mänskligt och normalt att vara nervös

Listor och tips är superbra men något som också är viktigt att komma ihåg är att det är fullt mänskligt och normalt att var nervös ibland. Oavsett hur mycket du jobbar på att hantera din nervositet så kommer det komma situationer när nervositeten tar över totalt. Då är det viktigt att komma ihåg att det händer alla och att det inte är så farligt. Genom att öva och träna på att hantera nervositeten kommer du långt, men bli inte sur eller besviken på dig själv om du ibland inte lyckas. Alla vi är riktigt nervösa i vissa situationer i livet och det 100% okej!

Har du några frågor eller kanske tips på hur du hanterar nervositet? Dela gärna med dig! 🙂

Fler recept inom samma kategori:

  • Skriv ett brev till ditt framtida jag + Frågor och tips som hjälper dig på vägen

    I dag ska vi fokusera på välmående och på något som jag alltid gillat och känt att jag fått mycket ut av, nämligen att skriva ett brev åt mitt framtida jag. Detta är något jag själv gjort i flera år och brukar uppmuntra mina kunder att göra. Jag vet flera…

  • Några viktiga tankar från hjärtat

    Att våga berätta om sin rädsla är första steget att börja övervinna den. Berätta om din rädsla för någon du litar på.   Att ge sitt hjärta åt någon är både det läskigaste och finaste som finns. Men det är bara genom att våga som vi kan få uppleva den…

  • Hur får man lockigt hår utan värme?

    Inlägget håller reklam genom annonslänkar till NordicFeel och Eleven Som utlovat tänkte jag berätta lite mer om mitt hår idag och svara på frågan jag fick i min frågestund som låter såhär: Vad gör du för att få håret så vågigt, allmänt hårtips för tjejer med långt hår? Har delat upp…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *