Tillbaka

Fem tips för att äta mer miljövänligt

gulablommor.jpg

Ingen har väl missat de senaste dagarnas konstiga väder. Det har både snöat, haglat, regnat och varit sol och allt detta har kunnat ske inom loppet av en timme. Någonstans inom mig känns det som att vi inte kan blunda för detta och tänka att ”Det nu bara är så”.

Därför tänkte jag idag att eftersom jag ju är en matbloggare så passar det perfekt att dela med mig av fem tips på hur du kan äta mer miljövänligt. Jag vet att dessa tips knappast kommer rädda världen och stoppa klimatförändringen, men jag vill ändå tro att varje steg vi tar för att vara mer miljövänliga har en skillnad.

Fem tips för att äta mer hållbart och miljövänligt

1. Ät mer vegetariskt! Den kunde ni säkert gissa att skulle komma upp på denna lista hehe. Många tror att vegetariskt alltid innebär att man måste knapra på några salladsblad och äta lite gurka. Så är det inte!

Om du behöver inspiration så vill jag tipsa om min Svamppasta och mina underbart goda vegetariska halloumibiffar med sötpotatis. Vill du prova på att äta veganskt kan du t.ex. laga min blomkålssoppa Kom ihåg att du inte behöver bli vegetarian på heltid för att äta vegetariskt. Det går hur bra som helst att blanda mellan blandkost och vegetarisk kost, varje steg är i rätt riktning!

2. Skippa plasten! Nej du behöver inte ta en ny plastpåse varje gång du går till matbutiken för att köpa 2 liter juice. Införskaffa i en snygg tygkass och använd den om och om igen. Det är både miljövänligare, plus att den inte går sönder lika lätt som en plastkasse.

orter.jpg

3. Ät närodlad mat! Försök så långt det går att äta så mycket närodlat som möjligt. Kolla upp om det finns en REKO nära dig som du kan börja handla direkt från. Du hittar mer om REKO på deras hemsida HÄR. Ett annat bra tips är att försöka odla din egna mat t.ex. örter. Istället för att köpa en ny kruka varje gång du ska laga mat med örter i, så kan du plantera din ört och odla den hemma. 

4. Ät enligt säsong! Håll koll på vilka råvaror som är som bäst för säsongen. Det är både bättre miljömässigt men även prismässigt. Att t.ex. köpa nypotatis från Spanien för 30 e/kg är inte helt optimalt. Vänta istället tills det blivit säsong för nypotatis här i Finland, du kommer både billigare undan samtidigt som du sparar på miljön då inte din potatis blivit fraktad runt halva Europa.

5. Släng inte bort mat i onödan! Undvik matsvinn. Det finns alltid något man kan göra av mat som börjat tröttna. Har du en morot som fortfarande är okej men som ser lite trött ut? Riv den och lägg i bröddegen. Har bananen blivit brun? Mosa den och gör mina klassiska bananpannkakor.

Ska du åka bort men har kvar ett oöppnat skinkpaket som kommer bli gammalt innan du kommer hem? Frys ner det. Det finns alltid möjlighet att använda all mat, bara man tänker lite utanför boxen. Dock vill jag poängtera att jag inte tycker ni ska äta gammal mat. Är något ruttet så är det och då är det tyvärr bara att slänga bort det.

Hoppas ni gillade tipsen, kram på er!

Vill du läsa mer om miljö och plast? Här hittar du mitt inlägg Mindre plast mer medvetenhet – mina bästa tips för att leva mer miljövänligt.

Fler recept inom samma kategori:

  • Tre tips till dig som vill äta mer vegetariskt

    Det sker många förändringar i vår värld, en del positiva andra negativa. En trend som jag och flera troligen märkt av de senaste åren är att allt fler får upp ögonen för att äta mer vegetarisk och vegansk mat. Eftersom det troligen finns många som känner att de inte vill…

  • Järn & Kaffe – En bra kombination?

    Järnbrist är en vanlig bristsjukdom i Norden. Största riskgrupperna är barn, ungdomar och fertila kvinnor. Det finns många sätt att förbättra sitt upptag av järn, men idag tänkte jag vi skulle prata om något som kanske inte så många vet, eller tänkt på, nämligen sambandet mellan dåligt järnupptag och kaffe…

  • Krusbärssmoothie med körsbärstomater

    Denna smoothie är lite annorlunda jämfört med de smoothies som man kanske är van vid. Den innehåller nämligen tomat, vilket inte brukar anses som en typisk smoothie ingrediens. Jag valde att krydda med kanel och vaniljpulver för att få en fräsch men tydlig smak. Prova dig fram med kryddningen vad…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *