Tillbaka

Kom ihåg att ta en paus! Tips för att samla energi på bästa sätt

Jag vill fortsätta på ämnet stress & stresshantering lite till. Idag vill jag att vi pratar om pauser. För visste ni att de är grymt viktiga för att vi ska vara på topp och för att vi ska orka överhuvudtaget? Kroppen behöver en paus då och då för att få en snabb återhämtning och för att slappna av. Pauserna behöver inte vara långa, gärna fler korta än bara en lång. Nedan 3 tips angående pauser.

Tips hur du samlar energi under en lång dag med hjälp av pauser

Råd för att samla energi och ut bästa möjliga effekt av pauser

Tips 1: Satsa på bra kvalitets pauser med rörelse.

När du tar en kort paus från jobb eller skola, så gäller det att försöka ta en så bra kvalitets paus som möjligt, om du sedan vill fortsätta jobba effektivt. En bra kvalitets paus innebär t.ex att du rör på dig lite, tar en kort promenad runt kvarteret, hoppar lite och rör på axlarna eller att du stiger upp, dricker lite vatten och pratar några ord med en kollega eller vän.

En bra kvalités paus innebär med andra ord inte att du kollar igenom din mail eller sociala medier. Om du inte kan hålla dig, rekommenderar jag att först gå se på mobilen, och sedan lämna några minuter kvar för att röra på dig lite och låta hjärnan vila från teknik och arbete.

solnedgång.jpg

Tips 2: Jobba effektivt med hjälp av 30 minuters systemet.

Forskning visar att vi arbetar som bäst och effektivast om vi arbetar ostört i 25 minuter och därefter tar en 5-10 minuters paus. Därefter fortsätter man arbeta 25 minuter effektivt, och så igen en 5-10 minuters paus.

Under den 25 minuter effektiva arbetstiden är tanken inte att man ska kolla till sina sociala medier med jämna mellanrum utan tanker är att verkligen jobba med fullt fokus på sin arbetsuppgift. Om du t.ex. håller på att läsa inför ett prov är det här en ypperlig metod. Ha det då som regel att du inte får använda din telefon under den effektiva 25 minuters perioden, då ger du dig själv möjligheten att arbeta så effektivt och fokuserat som möjligt.

Under pauserna ska du stiga upp och röra på dig. Se tips nr. 1. Det finns även de som hellre arbetar 45 min och sedan har en 10 min paus. Prova dig fram vilkendera som funkar bäst för dig. Över 45 minuter är dock inte att rekommendera.

Tips 3: Ta ordentliga matpauser under din arbertsdag.

Många kanske inte tänker på vilket ypperligt tillfälle t.ex. lunchrasten är att återhämta sig. Låt därför lunchpausen vara en stund då du lägger undan arbetet för stunden och istället tänker på annat. Reservera, om möjligt, tid till att äta i lugn och ro och till att ha några minuter där du rör lite på dig. Om du hinner och har möjlighet är det toppen att gå ut en stund på lunchrasten, då får du extra mycket återhämtning samt lite extra syre vilket aldrig skadar! Notera att du inte behöver röra på dig eller vara ute länge för att det ska ha effekt. Bara ett par minuter har redan stor skillnad!

Ta hand om dig, kram <3

Ps. Du har väl inte missat min andra inlägg om stress & stresshantering? Du hittar dem HÄR.

Fler recept inom samma kategori:

  • Skriv ett brev till ditt framtida jag + Frågor och tips som hjälper dig på vägen

    I dag ska vi fokusera på välmående och på något som jag alltid gillat och känt att jag fått mycket ut av, nämligen att skriva ett brev åt mitt framtida jag. Detta är något jag själv gjort i flera år och brukar uppmuntra mina kunder att göra. Jag vet flera…

  • Några viktiga tankar från hjärtat

    Att våga berätta om sin rädsla är första steget att börja övervinna den. Berätta om din rädsla för någon du litar på.   Att ge sitt hjärta åt någon är både det läskigaste och finaste som finns. Men det är bara genom att våga som vi kan få uppleva den…

  • Hur får man lockigt hår utan värme?

    Inlägget håller reklam genom annonslänkar till NordicFeel och Eleven Som utlovat tänkte jag berätta lite mer om mitt hår idag och svara på frågan jag fick i min frågestund som låter såhär: Vad gör du för att få håret så vågigt, allmänt hårtips för tjejer med långt hår? Har delat upp…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *