Tillbaka

Är stress alltid negativt? – Såhär kan du sänka din stressnivå!

corinnetärnaby.jpg

Idag vill jag prata om ett väldigt laddat och känslofyllt ämne nämligen stress. Stress är något som alla hört om och upplevt. I de flesta fall tänker människor på något negativt när de hör stress. De flesta vet hur det känns när stressen trycker på länge och det är svårt att hålla koll på tankarna samtidigt som hälften av alla saker man skulle göra blir ogjorda.

Under de senare åren har vi blivit öppnare med att prata om bland annat utbrändhet vilket är otroligt bra. Dock har vi ännu en lång väg kvar, vi måste fortsätta våga prata om stress och utbrändhet men vi måste också prata mer om förebyggande arbete för att undvika att fler människor blir utbrända. Det har jag tänkt att vi ska gå in på idag.

Till en början vill jag säga att detta är ett ämne som enligt mig är otroligt intressant. Jag hade kunnat skriva en bok om detta men försöker hålla mig kort idag. Tänkte därför dela upp det lite, så i framtiden kommer ni få läsa inlägg som är en fortsättning på dagens inlägg. Nåja!

Kvistar Mars.jpg

Vad händer i kroppen vid stress?

Vi behöver stress. Stress gör att vi stiger upp på morgonen och får oss att ta tag i dagen. Med hjälp av stress blir vi alerta, reagerar, kan prestera och helt enkelt agerar. När vi upplever stress höjs halten av tre hormoner: noradrenalin, adrenalin och kortisol. Detta är helt normalt, bra för oss och kallas även positiv stress. Sedan när stressen avtar sjunker halten av dessa hormoner. Stressnivån ska gå upp och ner under en dag, viktigt dock att den också går ner och inte bara upp.

NÄR vi upplever för mycket stress och hormonhalten aldrig sjunker utan fortsätter vara skyhög så handlar det om negativ stress som vi troligen alla känt någon gång. Det är i det här läget som stressen påverkar oss negativt, speciellt i längden. Symptom på negativ stress är huvudvärk, magvärk, humörsvägningar, sömnproblem – ja tyvärr kan listan göras hur lång som helst. Ett symptom som många inte känner igen i samband med stress är även en form av hopplöshet och en känsla av att inte få något gjort.

Hur kan man göra för att sänka stressnivån i kroppen?

För det första måste du lära känna igen dina stressymptom. Hur blir jag när jag är stressad för länge? Vilka är mina symptom? När du börjar känna igen dig själv och dina signaler har du kommit en god bit på vägen eftersom du då kan observera och åtgärda situationen snabbare.

  • Motionera. All sorts motion hjälper mot stress. Promenera, löp, gymma, yoga osv. Detta har det forskats mycket om och allt tyder på att motion är ett av de absolut bästa sätten att stressa ner.
     
  • Rör dig i naturen. T.ex. att gå en promenad i en skog eller längs havet är otroligt bra sätt att sänka stressnivån.
     
  • Fyll dig med glädje. Gör sådant som du njuter av och som gör dig glad. Gör sådant som får dig att skratta eller som får dig att känna dig lugn.
     
  • Ta pauser. Ånga inte på i 180 % dygnet runt. Ta korta pauser, ta alltid en ordentligt lunchrast. Sätt dig ner när du äter och låt mobilen vila.

corinnekaffeutomhus.jpg

Två tips för att bättre hantera stress i stundens hetta

Ta tre djupa andetag och tänk att nu tar vi det lugnt och funderar efter en extra gång. Det kanske låter tråkigt och absolut inte fungerande, men det är. Stanna helt enkelt upp, andas djupt tre gånger, intala dig själv att lugna ner dig och fundera sedan på nytt: Vad är det absolut viktigaste jag måste göra bort först? Ta då tag i den saken. Lugna sedan ner dig igen och ta tag i nästa. Att göra 10 saker samtidigt när du är jättestressad är varken bra för dig och troligen blir arbetet inte lika bra gjort heller.

– Prova dig fram med olika hjälpmedel. För mig funkar det bäst att skriva att-göra listor. Då ser jag både vad jag har gjort vilket betyder att jag också ser svart på vitt att jag hela tiden bockar av uppgifter, samtidigt som jag inte behöver oroa mig för att jag glömmer något eftersom jag ju kan kolla på min lista. Viktigt att komma ihåg är att to-do listor inte funkar för alla, du måste helt enkelt prova dig fram vad som passar just dig bäst.

Sist men absolut inte minst vill jag påminna alla om en sak. Om du upplever långvariga sömnproblem, magsmärtor, huvudvärk, ohanterbar trötthet osv. SÖK HJÄLP! Det är bättre att kolla upp sina långvariga stressymptom i tid än att låta dem vänta några veckor till. Ta hand om dig och din kropp <3

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *