Grahamslantbröd
Tillbaka

Grahamslantbröd

grahamslantbrod.jpg

Idag tänkte jag börja den nya veckan med ett brödrecept! Detta recept påminner kanske lite om mitt recept på Enkel grahamslimpa men detta bröd är kanske om möjligt ännu enklare.

Grahamslantbröd

Receptet blir till ett stort bröd

  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk honung
  • 8 dl vetemjöl
  • 8 dl grahamsmjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 paket jäst (50g)

Värm upp vätskan (mjölken och vattnet) till ca:37°C. Lös upp jästen i den fingervarma vätskan och blanda i honung och salt.

Tillsätt mjöl lite i taget samtidigt som du bearbeta din deg, här är en matberedare med degkrok att rekommendera men det går även bra att knåda för hand, det tar bara lite längre tid.

När du tillsatt allt mjöl är det viktigt att du knådar din deg länge, minst 10min med maskin eller 15 min om du knådar för hand. Det ska du göra för att få fram glutenet i degen, vilket i sin tur kommer resultera i ett härligt luftigt och segt bröd.

När degen knådats färdigt låter du den jäsa i ca: 1 timme. Täck över bunken med en bakhandduk och ställ bunken på en något varmare plats än vanlig rumstemperatur, för att få en så bra jäsningsprocess som möjligt. Medan degen jäser kan du mjöla en ugnsform som är ca. 25cm i diameter och ställa på ugnen på 275°C.

Flytta över degen från bunken till ugnsformen efter att den jäst i en timme. Försök att hantera degen så lite som möjligt för att hålla kvar luftigheten som skapats under jäsningsprocessen. Ju mindre behandling brödet får i detta skede, desto luftigare bröd får du som resultat. Stjälp därför bara försiktigt över degen rakt från bunken till ungstormen. Låt degen därefter jäsa i ytterligare 30 minuter.

Grädda brödet i ca: 30 min. Dra ner temperaturen till 225°C när brödet gräddats i 5-10min. Om du vill få en extra knaprig yta, kan du i samband med att du ställer in brödet i ugnen, kasta i ca. 1dl vatten på en plåt som du ställt längst ner i ugnen, ångan som då bildas kommer att göra dit bröd extra gott och frasigt. Ta ut brödet när det gått 30 minuter och det ser färdiggräddat ut. Stjälp upp bröden på ett ugnsgaller och låt det svalna.

Hoppas det smakar 🙂

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *