Tillbaka

Har du verkligen semester? – Bästa tipsen för att kunna slappna av ordentligt

Semester och ledighet är ju något som många ofta längtar till under jobbveckan. ”Oj vad skönt det ska bli med semester!” hör man i kafferummet på jobbet. För visst är det så, att vi behöver semester och vi behöver ledighet.

Det är viktigt för både kropp och själ att få vila. Men i många fall går man på semester, men kanske inte helt fullt ut. Att släppa jobbet och de dagliga måstena som vardagen för med sig, kan vara mycket svårare än man tror. Det hjälper inte att bara tänka ”semester”, inte för alla i varje fall. Därför tänkte jag att det kunde vara bra med en check-lista för att verkligen aktivt göra valen för en mer avslappnad semester. 

Viktiga tips för att kunna slappna av på semestern

 • Ta dig tiden att göra något som får dig att aktivt slappna av. Jag började t.ex. mitt påsklov med ett pass yoga, för att aktivt visa min hjärna & kropp att nu ska vi gå in i semesterläge. Du kanske inte just behöver yoga, men en promenad eller att läsa en tidning/bok kan fungera lika bra.

 • Ta en paus från teknik och skärmar. Netflix, filmer och annan ”skärmtid” hör till mångas sätt att spendera semester och det är inget fel med det. Jag tycker man bra kan passa på att se någon serie nu när man verkligen har tid. Dock finns det ett litet men, och det är att speciellt din hjärna måste få en paus från skärmar och olika sorters uppkopplingar.

Se därför till att även göra sådant som inte involverar en dator, tv, mobil eller liknande. Gå ut på en promenad eller löptur, gå i bastun, läs en bok, hugg ved eller kratta på gården. Vad som helst funkar, bara det inte involverar att du sitter och stirrar på en skärm. Forskning visar t.ex. att en promenad i skogen är ett ypperligt sätt att motverka att vi börjar må dåligt och blir deprimerade. Passa på att gå en långpromenad med en kompis, lämna mobilen i fickan och njut av fågelkvittret istället.

 • Gör undan de sysslorna som tar för mycket energi. Tänk efter i 5 minuter vad som just nu känns stressigt eller jobbigt för att det borde göras. Är det tvätten? Disken? Att hemmet borde städas? Om du kommer fram till att det är hushållssysslor så är mitt bästa tips att helt enkelt reservera 45 minuter till att göra bort det som just nu påminner om sig själv i ditt bakhuvud.

  Ibland är det bättre att ta tag i problemet istället för att skjuta de framåt. I de flesta fall går det mycket lättare och smidigare att göra bort och du tänker efteråt att äsch, inte var det ju så farligt. Energin som går åt att gruva sig över att göra något är bättre att spara till något roligare än att noja.

 • Stäng av allt som påminner om jobbet. Tillåt dig själv att stänga av allt som påminner om jobb. Du behöver verkligen inte kolla mailen varje dag, eller se om någon skrivit något i er whatsapp grupp. Det bästa du kan göra för din egen skull är att stänga av notifieringar på jobbets whatsappgrupper och på din mail. Det är faktiskt 100% okej att inte vara tillgänglig när du är ledig, tillåt dig själv då också att skapa förutsättningen att vara det.

 • Tacka nej, till sådant som bara känns stressigt och jobbigt. Man behöver inte ha ett påsklov som är fullspäckat med program om man inte vill och njuter av det. För min del är det t.ex. det bästa sättet jag vet att spendera ett påsklov, genom att träffas med familj och vänner, men det är absolut inte så för alla. Utgå från dig själv, hur vill du att din ledighet ska vara?

 • Satsa på kvalitetstid. Om du har möjlighet att spendera din ledighet med någon du tycker om, så är det ett perfekt tillfälle att försöka satsa på kvalitetstid. Fixa lite fint inför middagen, tänd ljus och duka snyggt. Lägg bort mobilerna och stäng av tvn. Sätt på någon bra bakgrundsmusik eller njut av tystnaden. Njut av maten och varandras sällskap, prata om sådant ni tycker om, försök att lämna bort jobbprat och konflikter.

 • Undvik onödiga tankefällor. Försök att inte lägga energi på sådant du inte kan påverka så som t.ex. dåligt väder. Regnar det? Istället för att sura över det kan du passa på att göra sådant som är roligt att göra inomhus t.ex. Spela kort eller baka. Dåligt väder behöver inte förstöra semestern, din inställning är det som avgör.

Slutligen vill jag bara önska er än en gång en glad påsk och en fantastisk ledighet ❤️

PS. Vill du läsa liknande inlägg som detta? HÄR hittar du bland annat ett inlägg om att prioritera kvalité framför kvantitet gällande social tid. 

Fler recept inom samma kategori:

 • Skriv ett brev till ditt framtida jag + Frågor och tips som hjälper dig på vägen

  I dag ska vi fokusera på välmående och på något som jag alltid gillat och känt att jag fått mycket ut av, nämligen att skriva ett brev åt mitt framtida jag. Detta är något jag själv gjort i flera år och brukar uppmuntra mina kunder att göra. Jag vet flera…

 • Några viktiga tankar från hjärtat

  Att våga berätta om sin rädsla är första steget att börja övervinna den. Berätta om din rädsla för någon du litar på.   Att ge sitt hjärta åt någon är både det läskigaste och finaste som finns. Men det är bara genom att våga som vi kan få uppleva den…

 • Hur får man lockigt hår utan värme?

  Inlägget håller reklam genom annonslänkar till NordicFeel och Eleven Som utlovat tänkte jag berätta lite mer om mitt hår idag och svara på frågan jag fick i min frågestund som låter såhär: Vad gör du för att få håret så vågigt, allmänt hårtips för tjejer med långt hår? Har delat upp…

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *