Tillbaka

Havrebröd med råg och tranbär 

Goddag! Som jag lovade igår tänkte jag börja dagen med att dela med mig av ett recept på ett jättegott havrebröd med råg och tranbär. Detta recept är framtaget helt på känsla och har sedan utvecklats till ett riktigt superrecept. Det är gjort på matsoda vilket innebär att ingen jäsningstid behövs. Det innehåller inget vetemjöl utan bara havre och råg.

Brödet blir godast när de får sätta sig lite, så jag rekommenderar att baka brödet dagen innan servering för bästa konsistens, men såklart går det även att äta brödet direkt.

Havrebröd med råg och tranbär

Recept 1 limpa

2 tsk matsoda / bikarbonat

2 dl havregryn

2 dl havrekli

3 dl rågmjöl

1.5 morot ( har du väldigt små morötter kan du ta 2 st.)

2.5 dl mjölk

4 msk turkisk yoghurt

0.5 tsk honung

0.75 dl torkade tranbär ( eller andra torkade bär, frukter)

ev. Lite salt

Blanda alla torra ingredienser med varandra i en bunke. Riv moroten och tillsätt den i bunken. Lägg i honung, mjölk och yoghurt. Rör om till en jämn smet. Tillsätt till sist bären. Rör försiktigt om. Smeten ska vara ganska lös och kladdig. Smörj och bröa en brödform.

Häll smeten i formen. Om du vill kan du toppa brödet med lite havregryn. Lägg in brödet i ugnen på 200 grader i ca. 50 minuter. Håll koll de sista minuterna så brödet inte bränns. Låt gärna brödet vila en dag innan servering för bästa möjliga konsistens och smak!

Hoppas det smakar 🙂

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *