Tillbaka

Tips för att undvika spontana köp i mataffären

img_7462
Kommer hem från jobbet / skolan och märker att kylskåpet ekar tomt samtidigt som magen kurrar som aldrig förr. Kollar in i skåpet där det ekar lika tomt. Går med tunga steg mot närmaste mataffär. Kommer in där och ser första bästa chokladkex paket och vips är den nere i korgen. Kommer på att du ju kommit överens med dig själv om att bara äta godsaker på helgerna och satsa på bra mat på veckoslutet. ”Äh bara denhär gången tänker du”. Kommer hem, lagar snabbt ihop en middag på livsmedel som du vet kanske inte är så bra mat egentligen. Sätter dig i soffan och upplever världens matkoma samtidigt som du äter några chokladkex. En timme senare funderar du på hur de kunde hända igen. Samma sak som för två dagar sedan. Bara denhär gången tänkte du då, men du tänkte ju likadant idag?

Känner ni igen er? Kanske inte i hela scenariot men visst är det så otroligt enkelt att handla utan att tänka och bara på impuls när man är hungrig? Därför tänkte jag lista upp tre bra tips på hur du kan göra för att undvika scenarion som det ovan.

1. Handla aldrig hungrig. När du är hungrig ser allt ohälsosamt så otroligt mycket godare ut. Du kan testa på detta om du inte riktigt håller med mig. Gå till mataffären innan middag när du är riktigt hungrig. Gå sedan nästa dag till mataffären efter du ätit en god middag i lugn och ro. När du är mätt har du så mycket bättre koll på dina impulser och istället för att låta suget ta över kan du komma till butiken och gå ut därifrån med exakt det du hade tänkt dig köpa.

2. Planera kommande dagars mat. Detta är ju kanske världens tråkigaste tips, men det är så bra! Brukar även vara snällare för plånboken eftersom genomtänkta måltider brukar leda till billigare måltider. Jag tycker inte om att planera en hel veckas måltider, utan kör på ca. 3 dagar och sedan planerar jag om. Hitta ett sätt som passar dig, kanske du gillar att ha allt köpt och planerat en vecka framför? Eller så kanske det funkar bättre med att köpa mat och planer för kommande tre dagar. Viktigaste är att när du lämnar hemmet på morgonen så är dagens måltid redan inköpt och planerad. Då undviker du spontanköp och att du blir på tok för hungrig. Kom ihåg att köpa en inköpslista så du säkert kommer ihåg allt som behövs för alla måltider.

3. Ha alltid en backup. Hann du inte handla dagen innan? Är scenariot ovan nära att ske? Då är bästa lösningen att alltid ha en backup. Jag brukar ha ett paket kikärter, tomatkross, bönor och röda linser i skåpet. Brukar även ha någon form av kolhydrater t.ex. pasta, ris, korn, bulgur eller liknande i skåpet. Med hjälp av dessa kan man alltid fixa ihop en snabb middag.Kanske inte världens lyxmiddag men bra som en snabb vardagsrätt. I kylskåpet brukar jag försöka ha yoghurt eller matlagningsgrädde samt lite grönsaker så jag kan blanda ihop någon bra sås på de saker som finns i torrskafferiet.

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *