Tillbaka

Vegetariska rätter till julbordet

Igår fick jag en läsarfråga om jag kunde tipsa om vegetariska rätter man kan servera på julbordet. Så idag har jag och Beni spenderat tid i köket och kokat ihop en måltid med lite jultema. Det bästa med denna meny är den består av fantastiskt god och väldigt fräsch mat, samtidigt som det inte tog mer än max 45 minuter att tillaga. Menyn består av:

♥ Julkryddade kikärtsbiffar med ris och linssallad samt en mynta-granatäpple sås. ♥

Kikärtsbiffar med julkryddning

Recept: 3-4 portioner

175 g kikärter (utan spad)

3 msk tahini

2 msk olivolja

0.5 dl fullkornsmjöl

saften från 1/2 citron

1 vitlöksklyfta

1/2 gul lök

2 tsk torkad persilja

1 krm chilipulver

1 krm kardemumma

1 krm kanel

1 km spiskummin

1 krm salt

Låt kikärterna rinna av och mixa alla ingredienser i en matberedare. Mixa till en jämn men rätt torr smet. Forma små biffar och stek i lite rapsolja tills biffarna fått en gyllenbrun färg. Vi stekte på medelhög värme och cirka 3 minuter per sida.

Myntasås med granatäpple

200 g turkisk yoghurt

ca. 1.5-2 tsk torkad mynta

1/2 granatäpple

lite salt

Ta ut kärnorna från granatäpplet. Blanda nästan alla kärnor med turkisk yoghurt. Smula myntbladen i såsen och tillsätt lite salt. Rör om och smaka av. Tillsätt mynta om det är för lite myntasmak. Pynta såsen med resten av granatäpple kärnorna.

Ris och linssallad

2 dl ris&lins blandning ( jag använde risellas)

1.5 näve ruccola

1/2 gurka

1 gul paprika

20 vindruvor

ca. 10 körsbärstomater

1/2 granatäpple

Till att börja med vill jag säga att det går bra att byta ut ris och linsblandning mot t.ex. 0.5 dl röda linser och 1.5 dl bulgur eller couscous. Koka riset och linser enligt anvisningarna på paketet. Låt dem sedan stå och svalna en stund. Skär och hacka grönsakerna i lämpliga bitar. Blanda alla grönsaker, den urgröpta granatäpplehalvan och rucolan i en skål. Tillsätt ris&linser och rör om så att allt blandas ihop. Pynta med lite granatäpplekärnor.

Om något blev oklart är det bara att fråga så försöker jag förklara så gott jag kan!

Hoppas det smakar! 🙂

Tänkte även tipsa om en finlandssvensk blogg vid namn Cake&Beans (klick) som publicerat några recept på julrätter. Vi tänkte prova på deras vegetariska ”kött”bullar som är gjorda på mandel, ska bli kul och se hur de smakar.

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *