Tillbaka

Tips för att hålla träningsmotivationen på topp!

De senaste dagarna har jag funderat mycket kring träning.  Jag skulle vilja att fler skulle se träning som något roligt istället för jobbigt. Alltså jo, såklart träning är ansträngande men jag skulle vilja att man skulle se det som något positivt. Att alla skulle få känna känslan av att de blir piggare och gladare av att träna.

Hur kan man hålla träningsmotivationen på topp? Tips!

Men hur ska det här gå till? Hur ska någon som tycker träning är jobbigt mirakulöst plötsligt tycka att det är så fantastiskt? Jag har alltid tyckt att träning är roligt, och känner inte ofta att träna är det sista jag vill göra, men det finns absolut dagar då jag hellre skulle ligga hemma och kolla på en serie.

Att träna gör att vi blir starkare, mår bättre och får mer energi. Men hur ska man göra för att komma igång? Jag har listat några av mina tips nedan. Hoppas de kan vara till hjälp för dig!

Tips för att hålla igång träningsmotivationenTipsen som hjälper dig hålla träningsmotivationen på topp

Träna det som du tycker om!

Fokusera på träning som du tycker om och som är rolig. Är t.ex. löpning inte din grej, strunta då i det och kör något annat. Det finns massvis med andra sätt att träna din kondition på. Bland annat cykling, simning, rullskridskor (inlines), bollsporter t.ex. tennis,badminton eller varför inte prova på ett svettigt zumbapass?

Träna varierat.

Gör inte träning långtråkig genom att alltid träna samma sak, träna istället varierat. Försök variera mellan konditionsträning, styrketräning och återhämtande träning. Ska du träna tre pass i veckan? Då kan du t.ex. lägga upp träningen så att du tränar kondition på måndag, kör styrketräning på onsdag och börjar helgen med ett energigivande men återhämtande yogapass. På så sätt blir träningen också roligare då det inte innebär att du kör samma pass om och om igen.

Tänk på att träna ska vara roligt och ge dig energi.

Det ska vara roligt att träna! Känner du att det är jobbigt att gå ensam på gymet? Prova ett gruppträningspass! Tycker du det är svårt att hitta någon träningsform som passar dig? Fråga en kompis, kollega eller googla på internet på alternativa träningsformer. Tänk utanför boxen! Allt funkar inte för alla och det gäller att prova sig fram. Döm inte efter första gången utan prova på några gånger innan du bestämmer dig om en träningsform passar dig eller inte.

Dela din träningsglädje

Träna med en kompis! Bestäm att ni går till gymet tillsammans. Då kan ni peppa varandra plus att träningen kan kännas lite lättare när man får prata mellan varven. Gillar ni inte gymet? Gå ut och gå och gör 50 benböj efter varje kilometer ni gått. Bra för både konditionen och benstyrkan!

Gå inte ut för hårt i början

Gå inte ut för hårt i början. Jag tror många gör misstaget att de går ut för hårt i början. Man är så full med motivation så man tränar varje dag, och sedan tar motivationen slut. Jag tror att man istället ska lägga upp träningen så att man bestämmer sig för att träna t.ex. 3 pass i veckan. T.ex. ett på måndag, ett på onsdag och ett på fredag. Då får kroppen vänja sig vid träning, du sparar på motivationen och du får även tid till annat.

Lista några delmål

Gör upp delmål. Klarar du ditt mål att köra 3 pass i veckan under t.ex. 3 veckors tid? Perfekt! Belöna dig själv då på något visst. Det behöver ju inte vara något stort och maffigt, utan något litet. Kanske en ny träningstopp eller varför inte köpa hem lite blommor? Lägg sedan upp nästa delmål, kanske 4 pass under 4 veckors tid?

Var stolt över dig själv

Planera, träna och var stolt. Har du klarat de tre träningspassen du hade inplanerat? Bra! Var stolt över dig själv. Tänk inte att du kunde gjort mer utan klappa istället dig själv på axeln för att du fixade de pass du hade planerat in. Du är grym!

Om det är något ni undrar över får ni gärna fråga, lycka till !:) 

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *