Tillbaka

Kalljästa Dinkelbröd med Torkade Bär

kalljastdinkelbrodbar.jpg

kalljastdinkelbrod.jpg

Det bakades ju en massa gott bröd när jag senast var i Tärnaby och sen dess har jag sparat på detta recept för att kunna dra fram det en söndag som denna. För visst är söndag den ultimata brödbakar dagen? Dessa bröd är gjorda på dinkelmjöl och havregryn och passar utmärkt att låta stå över dagen eller natten. Så om man vill kan man göra degen klart nu på en gång och grädda precis innan läggdags för att få rykande färska bröd till kvällsfikat, eller så bakar ni ihop degen ikväll och så börjar ni måndagen med att grädda bröd och njuta av en extra lyxig frukost.

Kalljästa dinkelbröd med torkade bär

Recept två limpor

3 dl vatten

2 dl mjölk

10 g jäst

1 dl vetemjöl

ca. 7 dl dinkelmjöl fullkorn

3 dl havregryn

2 dl torkade bär eller frukt t.ex. torkade tranbär, blåbär, russin, aprikoser

1 nypa salt

Lös upp jästen i det fingervarma (ca. 37 grader) vattnet. När jästen löst upp helt , så inga klumpar finns kvar, tillsätter du mjölken och rör om. Tillsätt vetemjöl, havregryn, salt och rör om. Om du har en bakmaskin kan du använda den, annars får du knåda för hand. Tillsätt hälften av dinkelmjölet under omrörning. Därefter kan du tillsätta bären och resten av mjölet. Degen ska bli fast men inte för torr, så kontrollera degens konsistens innan du tillsätter allt mjöl.

När degen är färdigt knådad lägger du den i en bunke och strör på lite mjöl. Täck bunken med plastfolie (Elmukelmu) och ställ in bunken i kylskåpet. Låt degen jäsa minst 4 timmar men det gör absolut ingenting om degen får stå i 8-9 timmar.

När det är dags att baka ut så gäller det att inte försöka behandla degen för mycket. Skär istället degen i två delar och forma snabbt och försiktigt till två limpor på en bakplåt. Snitta ytan på limporna, om du vill kan toppa bröden med lite mjöl eller t.ex. solrosfrön. Grädda i 250 grader i ca. 20 minuter, eller tills bröden fått färg. Håll koll på att bröden inte bränns!

Hoppas det smakar 🙂

kalljastdinkelbrod.jpg

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *