Tillbaka

Underbart Goda MorotPotatisPlättar

Hej Måndag och alla fina därute! Ny vecka, nya möjligheter och troligtvis en hel del mat som ska planeras så att veckan ska gå ihop. Tänkte att jag kunde hjälpa er lite där genom att tipsa om ett recept som jag kom på igår. Jag var grymt sugen på att äta plättar men vill ändå äta någon ordentlig lunch, och enligt mig är inte vanliga pannkakor/plättar lunch utan mera efterrätt. Som vanligt ville jag komma enkelt och snabbt undan men ändå äta något riktigt gott och näringsrikt. Så jag kokade ihop ett recept på MorotsPotatisPlättar, och vet ni vad? De blev fantastiskt goda! Nedan har ni receptet som borde räcka till två personer. Jag var dock galet hungrig och hade inte så mycket att ha till, så jag åt upp nästan allt haha. Men i vanliga fall räcker det troligen till två. Är ni fler, så är det bara att dubbla receptet!

Goda Potatisplättar med morot

Recept för ca.2 portioner

* 2dl Mjölk

* 2 Ägg

* 0,5 dl Grahamsmjöl

* 2 Råa Morötter (stora)

* 3 Råa Potatisar (stora)

* Kryddor t.ex. salt, paprikapulver mm.

Riv potatis och morötter med ett rivjärn i en bunke. Tillsätt därefter mjölet och halva mjölken och rör om så det inte blir några klumpar. Lägg i resten av mjölken och äggen och rör om. Tillsätt kryddor och rör om igen. Låt sedan degen stå och svälla i ca. 10-15 minuter.

Hetta upp ett plättlagg**.Klicka i lite smör i varje cirkel och lägg på en liten mängd smet. Ta inte för mycket så att plättarna blir för tjocka, då är det svårt att få dem att bli färdiga i mitten. Stek på medelvärme så att båda sidorna på plättarna har fått färg.

Servera plättarna till önskad röra. Jag gjorde en på crème fraîche, paprika och kalkon samt lite keso/grynost + kryddor. Kan tänka mig att de flesta röror passar bra. Man kan även ha lite större sallad till, om man vill ha en ännu matigare rätt. Men viktigt att ha något till, annars tror jag plättarna kan bli rätt tråkiga.

**Plättarna är väldigt svåra att steka utan plättlagg då smeten lätt rinner iväg. Rekommenderar därför att använda sig av ett plättlagg. Har du inget så skulle jag lägga till lite mera mjöl för att få degen lite tjockare.

Kort näringsfakta: Dessa plättar innehåller rikligt med bra kolhydrater och protein. De innehåller även en del fett, men består mest av enkelomättade fettsyror, vilka är viktiga att få i sig. Dessutom får man i sig bra mängder med järn, kalcium och C-vitamin vilket ju är toppen!

Fler recept inom samma kategori:

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *